Baro, kadına şiddete karşı tanıtım filmi hazırlattı

Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nuriye Kadan, Baro Yönetimi ile birlikte, 'Şiddete sessiz kalma. Yalnız değilsin' kampanyası kapsamında Ege Üniversitesi...

29 Mart 2015 Pazar 10:43
Baro, kadına şiddete karşı tanıtım filmi hazırlattı






Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nuriye Kadan, Baro Yönetimi ile birlikte, 'Şiddete sessiz kalma. Yalnız değilsin' kampanyası kapsamında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne tanıtım filmi hazırlattı. Baronun sitesine konan film ilgi gördü.
Baro Kadın Hakları Dayanışma Merkezi'ne başvuran kadınların gerçek hikayelerinden yola çıkılarak hazırlanan filmde, şiddet gören kadınların anlatımları canlandırıldı. Gerçek hikayelerin başkaları tarafından anlatıldığı filmde, kadınların çaresiz olmadığı, şiddete boyun eğmeyip nerelere başvurmaları gerektiğine dikkat çekildi.
Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Nuriye Kadan, kadına yönelik şiddet, kadınların temel özgürlüklerini ve insan haklarını ihlal edip engellenmesine dikkat çekmek için filmi hazırladıklarını söyledi. Baro bünyesindeki Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi'nin (KHM), 16 Aralık 2011 yılından beri hizmet verdiğini söyleyen Kadan, şöyle dedi:
"Şiddet;, kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle yaşanır. Buna yönelik, kadın tehdit ve baskıyla da özgürlüğü engellenir. Bu duruma maruz kalanlar, savcılık, aile mahkemesi, karakol ve mülkü amirliklere başvuru yapmalı. Merkezimize, şiddete, doğrudan ya da dolaylı maruz kalan herkes başvurabilir. İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi yanınızda. Avukatlarımız sizin için ücretsiz olarak gereken başvuru dilekçelerini hazırlayıp yasal korumalarınızı sağlayacaktır. Mahkemeler kısa sürede size şiddet uygulayanı evinize yaklaştırmamak da dahil pek çok önlemi alacaktır. Korkmayın yalnız değilsiniz. Telefon numaramız 400 00 04. Bayraklı'da İzmir Adliyesi C Blok'ta Mağdurları bekliyoruz."
Türkiye'de kadın cinayetlerinin son 7 yılda yüzde 1400 oranında arttığını belirten Kadan, son 1 yılda öldürülen kadın sayısının 300'ü geçtiğini vurguladı.
1213 VAKAYLA İZMİR BİRİNCİ SIRADA
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural da, İzmir Barosu'nun hazırladığı tanıtım filminin şiddet gören kadınların ne zorluklar çektiğini gözler önüne serdiğini, bunun önüne geçmek için herkese görev düştüğünü söyledi. Kural, “Sağlık Bakanlığı resmi kayıtlarına göre geçen yıl ülkemizde kadına yönelik şiddette 12 binden fazla vaka meydana geldi. Üstelik bunlar sadece resmi olarak kayda geçenler. İzmir kadına yönelik şiddet sıralamasında geçen yıl 1213 vakayla Türkiye'de ilk sıralardaydı. Sanem Deniz Kural, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
"Şu an görevde olan devlet yetkilileri, iktidar ve muhalefet partisi liderleri ve diğer milletvekilleri, kadına yönelik şiddeti kınayan açıklamalar yapsınlar. 6284 Sayılı, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun fiili olarak uygulansın. Kadına yönelik şiddet uygulayanlara ağır cezalar gelsin, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları gibi. Devlet eliyle bir Kadın Bakanlığı kurulsun. Son olarak da anayasaya cinsel ayrımcılıkla ilgili maddeler eklensin. İnanıyoruz ki bunlar yapılırsa toplumumuzda kadına yönelik şiddet diye bir şey kalmayacaktır. Şiddete uğrayan kadınlar www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net adresinden bizlere ulaşsın."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.