Çavuşoğlu: Teröre ile açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir

Somali'de temel atma töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir." dedi.

22 Şubat 2018 Perşembe 22:21
Çavuşoğlu: Teröre ile açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir






MOGADİŞU/ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir. İnsani trajediler karşısında üç maymunu oynayan ülkeler terörle mücadelede de aynı tavrı sürdürmektedir." dedi.

Çavuşoğlu, TİKA'nın Somali'de inşasını üstlendiği Askeri Eğitim Tesisleri Komutanlığı Ana Ulaşım Yolu Temel Atma töreninde konuştu.

TİKA'nın Somali'deki çalışmaları ve projelerinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde ciddi rol oynadığına değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"2011 yılında yaşanan büyük kuraklık sonrası BM'nin yaptığı acil insani yardım çağrısına Başbakanlığı döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hızlı ve etkili bir cevap verilmiş, tüm dünya olup biteni izlerken Türkiye Somali'de açlıkla ve sefaletle boğuşan mazlumların makus talihinin değişmesi için çok önemli adımlar atmıştır. Somali'nin kökleşmiş sorunlarının çözümü amacıyla 13 Ağustos 2011 tarihinde, TİKA Program Koordinasyon Ofisi faaliyetlerine başlamıştır. TİKA ofisimizin açıldığı günden bu yana Somali'de 70 kapsamlı proje hayata geçirilmiştir. 2016 yılında 21 proje tamamlanmış, 2017 yılında ise 23 proje ve faaliyet gerçekleştirilmiştir."

Resmi Kalkınma Yardımları raporuna göre, Somali'nin Türkiye'nin kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Somali'deki hastane, yetimhane gibi projelerini anlattı.

Somali Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol sonrası TİKA ve Genelkurmay Başkanlığı işbirliğinde 200 kişilik harp okulu ve 50 kişilik astsubay okulu ile diğer tesisleri içeren askeri eğitim tesislerinin inşa edildiğini anımsatan Çavuşoğlu, "Askeri tesislerin açılışı 30 Eylül 2017 tarihinde Somali Başbakanı ve devlet erkanının katılımıyla Genelkurmay Başkanımız Sayın Orgeneral Hulusi Akar tarafından yapılmıştır. Burada eğitim görecek Somalili subay, astsubay ve askerlerin; dost ve kardeş ülke Somali'nin en önemli ihtiyacı olan güvenliğinin tesisine ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Müntesibi olduğumuz İslam medeniyeti kardeşlik medeniyetidir. Bizim inancımızın temelinde Allah için sevgi ve kardeşlik bulunur. Bu güzel kardeşlik duygusunu en güzel şekilde pekiştirecek hasletlerden biri de dayanışmadır." diyen Çavuşoğlu, Somali'de yaşanan kuraklığa Türkiye'nin sessiz kalmadığını ve 2017 mart ayı başında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Umudu Ol' kampanyasının başlatıldığını, bu kapsamda TİKA, AFAD ve Kızılay başta olmak üzere Somali'de aktif birçok STK'nın faaliyetlerine başladığını anımsattı.

Yardımlaşma ve dayanışmanın insanlığın ayakta tutulması bakımından önemli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "İnsanlığı ayakta tutacak olan din, dil, ırk ayrımına bakmadan sadece ve sadece insan olduğu için her zorlukta dayanışma sergilemektir. Bizim medeniyetimiz insanlığa zulmü değil kardeşliği öğütleyen ve yayan bir medeniyettir. Örneğin İslam kelimesi, barış, huzur ve esenlik anlamına gelen 'Silm' kökünden türetilmiştir. Buradaki mananın özü itibarıyla bizler tüm dünyaya barış ve huzur istiyoruz. Bizler Türkiye olarak bu medeniyete yaraşır şekilde hakkı savunmaya, hakkı söylemeye devam edeceğiz." dedi.

Zeytin Dalı Harekatı

Çavuşoğlu, Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nın da bu doğrultuda başlatıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye, sınırlarında oluşturulmak istenen terör kuşağına son vermek, bu terör kuşağını oluşturan unsurların özellikle son günlerde hedef gözetmeksizin hastaneleri ve dolayısıyla sivilleri de hedef alan saldırılarına son vermek amacıyla bu harekatı başlatmak mecburiyetinde kalmıştır. Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimiz zulüm altındayken sessiz kalmak, duyarsız kalmak gibi bir seçenek düşünemeyeceğimize göre bu karar mutlaka alınacaktı. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi 51. maddesi gereği Türkiye’nin meşru müdafaasını kullanmak üzere yaptığı ve BM Güvenlik Konseyinin 1624, 2170, 2178 sayılı terörle mücadeleye ilişkin kararlarına ilişkin gerçekleştirdiği bir harekattır."

Yunus Emre'nin "Yaratılanı severim Yaradan'dan ötürü" sözlerini anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bizler bu anlayışın sahipleriyiz. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun bütün insanlara karşı merhamet duygusu içinde olmak bizim kadim medeniyetimizin köklerinden gelir. Hemen sınırlarımızda yaşanan şiddet, çatışma sarmalı ile terör örgütlerinin faaliyetleri sonucunda yaklaşık 370 bin Kürt kardeşimiz başta olmak üzere 3,5 milyon masum insan yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış ve gidecek tek yer, sığınılacak tek güvenli liman olarak Türkiye'yi görmüştür. Sürgüne yollanan, soykırımla muhatap olan Kürt kardeşlerimizin huzurunu temin için Zeytin Dalı adıyla bu harekata girişilmiş, başarıyla icra edilmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm ülkeleri teröre karşı ortak tavır almaya davet ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Esasında dikkatle bakıldığında teröre sessiz kalanlarla açlığa ve sefalete sessiz kalanlar aynı ülkelerdir. İnsani trajediler karşısında üç maymunu oynayan ülkeler, terörle mücadelede de aynı tavrı sürdürmektedir. TİKA'mızla Kızılayımızla sivil toplum kuruluşlarımızla Somali’de elinden gelen her desteği sağlayan bir ülkenin temsilcisi olarak sergilenen riyakar tavrın nedenini insana verilen değerle orantılı olduğunu ifade etmeliyim. Aynı ülkelerin Suriye’de zulümden kaçan, evinden yurdundan ayrılmış Suriyeli kardeşlerimize de set çektiğini, kapılarını kapadığını gördük. Yokluk ve yoksulluk içinde hayata tutunmaya çalışan mazlumların görüntülerini görmezden gelenler, insanlığa veda etmişlerdir."

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dünyanın süsleri ve güzellikleri olan çocukları yaşatamadığımız bir dünya zulüm altındadır. Somali'de veya nerede olursa olsun zulüm altında ölen çocuklar varsa dünyanın hiçbir yerinde huzur ve rahat olmaz. Çocuklar ölürken başınızı yastığınıza nasıl rahat koyarsınız? Bizler bu zulme seyirci kalamayız. Zulüm altında inleyen her insan hangi ırktan, dilden, dinden olursa olsun, dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, Türkiye olarak yanlarında olacağız. Bizim insanın değerini ve onurunu yüceltmekten başka bir gayemiz yoktur. Nitekim ülkemiz, yaptığı insan ve vicdan odaklı politikalarla bu sığınmacılara sahip çıkmış ve bugün dünyada mültecilere en fazla yardımı yapan ülke konumuna gelmiştir."

Somali'nin 15 Temmuz darbe girişiminde ve sonrasında Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten Çavuşoğlu bu konuda Somalili yöneticilere ve Somali halkına teşekkürlerini sundu.

Çavuşoğlu, Somali Mogadişu Askeri Tesisler Ana Ulaşım Yolu Yapım işinin hayırlara vesile olmasını dileyerek "Somali Askeri Eğitim Tesisleri’ne güvenli ve hızlı ulaşım imkanı sağlamak üzere, tesislere ulaşımı sağlayan 1950 metrelik ana ulaşım yolunun rehabilite edilmesi ve asfaltlanması planlanmaktadır. 2018 yılı Ocak ayı sonunda ihalesi gerçekleştirilen projenin ağustos ayında tamamlanması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Dildar Baykan

Son Güncelleme: 23.02.2018 03:59
Anahtar Kelimeler:
Dünya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.