Başbakan Yıldırım, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Başbakan Yıldırım, ABD'deki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres ile BM Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

10 Kasım 2017 Cuma 07:48
Başbakan Yıldırım, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü






BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, ABD'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşmesine ilişkin, "Türkiye'nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları." dedi.

Yıldırım, New York'taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres ile BM Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, görüşmede ele alınan konulara değindi.

"Bizim beklentimiz BM'ye üye ülkelerin mülteci krizine ortak olmaları"

Guterres ile bölgesel ve küresel sorunları değerlendirdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Özellikle Türkiye'nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları. Ayrıca son zamanlarda Myanmar Rohingya Müslümanlarına yapılan etnik temizlik konusunda Birleşmiş Milletlerin daha aktif hareket etmesi ve uluslararası camiayı harekete geçirmesi gerektiğini ifade ettik ve 'Bu konuda bir karar oluşturma yolu zorlanmalıdır' dedik. Diğer yandan da tabii oradan evlerinden yurtlarından uzaklaştırılan, göçmek zorunda kalan o insanlara hem insani yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini, bunların sesinin yeterince duyurulamadığı, bu konuda Türkiye'nin sadece hem insani yardım hem de oradaki Müslümanların yaşadığı bu etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik."

Başbakan Yıldırım, ayrıca Kıbrıs, Libya, Irak, Suriye'deki çözüm süreci gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alıp değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, başarılı ve verimli bir görüşme olduğunu sözlerine ekledi.

Görüşmede, BM'de yürütülen kapsamlı reform çalışmaları ve dünyada baş gösteren krizlerle mücadele konusunda Türkiye'nin Genel Sekreter Guterres'in çabalarına olan desteğinin süreceğinin vurgulandığı, İstanbul'un BM merkezine dönüştürülmesi hedefinin gündeme getirildiği, Guterres'in BM reform çabaları hakkında bilgi verdiği ve ideallerini destekleyici çalışmalar için Türkiye'ye teşekkür ettiği de bildirildi.

Muhabir: Betül Yürük

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.