Basın Konseyi Başkanı Türenç: Gazetecilerin yeri hapishaneler değildir

    İSTANBUL, () BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklanması üzerine yaptığı açıklamada, "Gazetecilerin yeri hapishaneler değildir" dedi. "Bugün hapishanelerde tutulan gazeteciler...

04 Mart 2015 Çarşamba 14:24
Basın Konseyi Başkanı Türenç: Gazetecilerin yeri hapishaneler değildir






 

 

İSTANBUL, () BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, gazeteci Mehmet Baransu'nun tutuklanması üzerine yaptığı açıklamada, "Gazetecilerin yeri hapishaneler değildir" dedi. "Bugün hapishanelerde tutulan gazeteciler hakkında öncelikle delillerin biran önce ortaya konulmasını ve gazetecilerin tutuksuz yargılanmalarını istiyoruz, bekliyoruz" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle:

"Gazeteci Mehmet Baransu'nun, Balyoz davası sonucu Başsavcılık tarafından terör ve örgütlü suçlar bürosunca ,önce evinde 10 saatlik arama yapılmasını, gözaltından sonra da ellerine kelepçe vurularak tutuklanmasını kabul edemeyiz. Çünkü normal demokrasilerde, gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmazlar. Hele kaçma şüphesi de yoksa, ellerine kelepçe vurulamaz.

Geldiğimiz noktada, Türkiye'de oynanan demokrasi oyununda görüyoruz ki, demokrasimiz yaralıdır. Özellikle basın, gazeteciler büyük yara almıştır. Getirilen bu durumdan basın olarak biz hiç memnun olmadığımızı defalarca söyledik.

Bugün, demokrasimiz adına utanç duyarken, gazetecilerin tutuklu yargılanmalarını, gazetecilik faaliyetleri açısından tehdit olarak görüyoruz. Elindeki belgeleri araştırıp yayınlamak bir gazetecinin normal faaliyeti olduğu gibi, kaynağının gizliliğini korumak da demokrasilerde olmazsa olmazımızdır.

Bu ilkenin ihlali, kabul edilemeyeceği gibi, haber kaynağı belgelerin de basın organınca istenildiği zaman bazı makamlara teslim edilmesi ya da servis yapılması da yanlıştır. Gerçek demokrasilerde, gazeteci hiçbir güce hizmet yarışına girmeden, doğru, tarafsız, çıkar gözetmeden haberciliği ile toplumu aydınlatır.
'Başımıza neler gelecek' korkusu ile özgür habercilik yapılamaz. Bu korku ve endişe ortamı, oto sansürü beraberinde getirir ki, kaybeden önce halktır, halkın haber alma özgürlüğünün yitirilmesidir. "

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.