Başkan Uğur: Balıkesir Halkına Sağlıklı Su İçirmek İstiyoruz

BALIKESİR Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Kurulu toplantısında 60 mahallede vatandaşların arsenikli su içtiği, pek çok mahallede de nitrit ve nitratlı su kullanıldığını açıklayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, halka...

26 Kasım 2014 Çarşamba 16:49
Başkan Uğur: Balıkesir Halkına Sağlıklı Su İçirmek İstiyoruz






BALIKESİR Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Kurulu toplantısında 60 mahallede vatandaşların arsenikli su içtiği, pek çok mahallede de nitrit ve nitratlı su kullanıldığını açıklayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, halka sağlıklı su içirmek için çalıştıklarını söyledi.
Balıkesir büyükşehir olduktan sonra bütün kentteki, ilçeler ile mahallelerin su ve kanalizasyon işlerinin Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi'ne (BASKİ) geçtiğini belirten Başkan Uğur, "Eski köylerimizdeki vatandaşların hepsi çıkarttıkları münferit su kaynaklarından su kullanıyorlar. Bizler de BASKİ olarak her bir mahallenin su kaynaklarını, kullandıkları suların analizlerini yaptırıyoruz. Bu analizlerde nitritli olan var nitratlı olan var. İçinde alüminyumu fazla olan var. Arsenik oranı yüksek olan var" dedi. Sağlık Bakanlığı'nca çıkartılan ve 2008'de uygulanmaya başlayan ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' ile daha önce litrede 50 mikrogram olan arsenik sınır değerinin 10 mikrograma düşürüldüğünü hatırlatan Başkan Uğur, bu kapsamda birçok su kaynağı için arıtma tesisine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Ugur, "Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ olarak arsenik ve diğer zararlı maddeleri gidermek için su tasfiye cihazlarını alıyoruz ve takmaya başladık. Şu anda bu durumda olan 60 köy var, bunların 7 tanesinin arıtma tesisleri alındı. Takacağız ve diğerlerine devam edeceğiz. Diğer köylerimizin arıtması da peyder pey yapılacak. Biz istiyoruz ki insanlarımız sağlıklı su içsin" diye konuştu.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN RAPORLARINDA DA YER ALIYORDU
İçme ve kullanma suyunda arsenik olduğu belirtilen Kuyualan Mahallesi'nin Muhtar Azası İbrahim Ocak, "Suyumuzun arsenikli olduğunu bilmiyordum. Köyün içme suları karşıki dağdan ve yakındaki kuyudan temin ediliyor. Fakat hangisinde daha fazla arsenik olduğunu bilmiyoruz. Eğer arsenik varsa kötü. Sağlığa zararlı ama sularda bu testi yaptıran belediye başkanına böyle bir çalışma yaptığı için ve arıtma kurulacaksa teşekkür ederiz. Mahallenin yararına olacaktır" dedi.
Kuyualan Mahallesi eski Muhtarı Mustafa Alpaslan, muhtarlık yaptığı dönemde, İl Sağlık Müdürlüğü'nden verilen tahlil raporlarında iki maddede içilmez yazdığını bunlardan hangisinin arsenik olduğunu bilmediğini kaydetti. Alpaslan, "Benim muhtarlık yaptığım dönemde sağlık müdürlüğünden gelip numune alırlardı. Sonra rapor halinde bize de verirlerdi. 10 madde vardı. 8 maddede içilir denirken, diğer ikisinde ise 'içilmez' deniliyordu. Nedenini sorduğumda zararı olmadığını söylüyorlardı. Biz bunu zamanında dile getirdik. Arsenik oranının 10.2 mikrogram olduğunu, ancak bunun fazla bir oran olmadığını belirttiler. Gelen görevliler İzmir'in sularında buradakinden çok daha fazla arsenik olduğunu söylemişti" dedi.
SAVAŞTEPE'NİN KARACALAR MAHALLESİ'NDE DE ARSENİK VARDI
Savaştepe'nin Karacalar ve Kurudere mahallelerinde de 2011 yılında Balıkesir Üniversitesi Temel Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tahliller yapılmıştı. Karacalar Mahallesi'nin 1 litre suyunda en fazla 10 mikrogram olması gereken arsenik değerinin 132.44 mikrogram, Kurudere köyünün suyunda da 83.2 mikrogram olarak belirlenmişti. Dönemin Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın talimatıyla bu mahallelerin içme sularına arıtma ünitesi kurulmuştu.
"KIRSAL KESİMDEKİ İNSANLAR DA SAĞLIKLI SU İÇMELİ" DEMİŞTİ
Başkan Uğur, BASKİ Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, her ilçe ve kırsal mahallenin içme suları için arıtma tesisi yapmak gerektiğini belirtip, "Bütün ilçelerin arıtma tesisi olsun istiyoruz. Şu anda 890 kırsal mahalle var. Bu 890 kırsal mahallenin hiçbirinin arıtması yok. Hepsi dere deşarj. İçme suları arsenikli olan var, nitratlı olan var, nitritli olan var. Bütün ilçelerin su analizlerini de yaptırıyoruz. Arsenik anlamında sıkıntılar var. Arsenikle ilgili yedi mahallemize arıtma tesisi yapıyoruz. Yedi mahallenin arıtma tesisi 2 milyon TL tutuyor. Baktığımız zaman Balıkesir'de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlarda sağlıklı su içmeli" demişti. Başkan Uğur'un bu konuşması belediyenin internet sitesinde yer almıştı.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.