Bilfen öğrencisi Soyyiğit'in tarih projesi TÜBİTAK'tan ödül aldı

- Bilfen Bahçeşehir Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Soyyiğit’in, tarih öğretmeni Olcay Karataş Öksüz danışmanlığında yürüttüğü "Osmanlı Sarayı’nda Gizlilik, Sağır - Dilsizlerin Eğitim ve İstihdamı" adlı projesi TÜBİTAK 49.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda İstanbul Avrupa Bölge birincisi seçildi

03 Nisan 2018 Salı 09:39
Bilfen öğrencisi Soyyiğit'in tarih projesi TÜBİTAK'tan ödül aldı






İSTANBUL (AA) - Bilfen Bahçeşehir Anadolu Lisesi öğrencisi Merve Soyyiğit’in, tarih öğretmeni Olcay Karataş Öksüz danışmanlığında yürüttüğü "Osmanlı Sarayı’nda Gizlilik, Sağır - Dilsizlerin Eğitim ve İstihdamı" adlı projesi TÜBİTAK 49.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda İstanbul Avrupa Bölge birincisi seçildi.

Bilfen açıklamasına göre, Bilfen Bahçeşehir Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Merve Soyyiğit’in, tarih öğretmeni Olcay Karataş Öksüz danışmanlığında yürüttüğü "Osmanlı Sarayı’nda Gizlilik, Sağır - Dilsizlerin Eğitim ve İstihdamı" adlı projesi TÜBİTAK 49.Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda İstanbul Avrupa Bölge birincisi seçildi.

Projenin içeriğine yönelik bilgiler paylaşan danışman öğretmen Öksüz, Osmanlı Sarayı'nda sağır ve dilsizlere verilen önemi incelediklerini belirtti. Osmanlı Devleti’nde saraylarda sükunet ve devlet işlerinde gizliliğe verilen önemin gereği olarak belirli kademelerde sağır ve dilsizlerin görevlendirildiğini vurgulayarak, "Projemizde Osmanlı'daki köklü devlet geleneğinden örnek alınarak sağır ve dilsizlere uygulanan prosedürün bugün Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ve Büyük Millet Meclisinin gizli oturumlarında devam ettirilmesine atıfta bulunduk. Osmanlı Devleti’nde engelli kavramının farklılık olarak kabul edildiği, padişahların işaret dilini bildiği, engelli olmanın ayrıcalık sayıldığı üzerinde durarak günümüz için farkındalık yaratmak istedik." bilgilerini verdi.

Sergi boyunca projelerinin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Öksüz, bu projede yer almaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Projenin amacına yönelik olarak birçok araştırma yaptıklarını belirten Bilfen Bahçeşehir Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Soyyiğit ise, "Amacımız engelli vatandaşlarımızın eğitim ve istihdam durumlarına farkındalık yaratmak." değerlendirmesini yaptı.

Proje aşamasında konuyla ilgili detaylı incelemeler yaptıklarını aktaran Soyyiğit, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ve Osmanlı Araştırmaları Vakfı'na ait kaynaklardan faydalandıklarını kaydetti.

Kitap, güncel gazete, dergi yazıları ve birçok makale taraması yaptıklarını da belirten Soyyiğit, Türkiye finalleri için heyecanlı olduklarını belirtti.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.