BM Genel Sekreteri Guterres: Geçmişe dürüstçe bakmalıyız

BM Genel Sekreteri Guterres, Srebrenitsa soykırımı ile ilgili olarak, "Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz." dedi.

11 Temmuz 2017 Salı 08:55
BM Genel Sekreteri Guterres: Geçmişe dürüstçe bakmalıyız






BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 22 yıl önce Bosna Savaşı'nda Sırp ordusu tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımına ilişkin bir anma mesajı yayımladı.

Genel Sekreter Guterres, BM'nin kurulmasından bu yana Avrupa topraklarındaki en büyük zulüm olan Srebrenitsa soykırımının üzerinden 22 sene geçtiğini hatırlattı.

"Geçmişe dürüstçe bakmalı ve rollerimizi kabul etmeliyiz"

Bu yılın aynı zamanda BM tarafından, eski Yugoslavya topraklarında uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlalinin sorumlularının yargılanması için kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Mahkemesinin (ICTY) kapılarının kapatılmasına da işaret edeceğini belirten Guterres, şöyle devam etti:

"Bugün, katledilen binlerce erkeği ve erkek çocuklarını hatırlıyor ve onurlandırıyoruz. Hayatları alınanların aileleri ve dostları ile olan dayanışmamızı dile getiriyoruz. Temmuz 1995'te Srebrenista'da yaşanan korkunç olaylar tarihi gerçeklerdir ve kapsamlı olarak belgelenmiştir. ICTY ve Uluslararası Adalet Divanı, ikisi de Srebrenista'da işlenen eylemlerin soykırım olduğu kararına vardı. ICTY, farklı kişilerin Srebrenista katliamı için verdiği cezai sorumluluğu belirledi ve onları soykırım nedeniyle mahkum etti. Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz."

Uluslararası toplumun ve özellikle BM'nin Srebrenista'daki trajediye ilişkin sorumluluk payını kabul ettiğini vurgulayan Guterres, başarısızlıklarından dersler çıkarmak için çok çalıştığını kaydetti.

Daha iyi ve ortak bir gelecek inşa etmek için geçmişin trajedilerinin bu topluluklar tarafından tanınması gerektiğini belirten Guterres, BM'nin, herkes için sürdürülebilir barış, adalet ve haysiyet sağlamak için uzlaşmaya yönelik çabaları desteklemekte tam kararlı olduğuna dikkati çekti.

Muhabir: Selçuk Acar

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.