Bodrum Kalesi'nde boyalı makyaja temizlik

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki, plastik boya ile boyandığı ileri sürülen 600 yıllık tarihi topların eski haline dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Restorasyon ve...

29 Mayıs 2015 Cuma 23:18
Bodrum Kalesi'nde boyalı makyaja temizlik






MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki, plastik boya ile boyandığı ileri sürülen 600 yıllık tarihi topların eski haline dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Ayrıca, bakanlık müfettişleri tarafından, topların boyanması talimatını vererek tarihi dokuya zarar verdiği ileri sürülen ve geçen hafta görevden alınan müze müdürü Emel Özkan'ın ifadesine de başvuruldu.
Bodrum'da, geçen 4-5 Haziran'da düzenlenen, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı 4'üncü Türk Konseyi Zirvesi öncesinde dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi önündeki 600 yıllık Osmanlı topları plastik boya ile boyanmıştı.
Müze Müdürü Emel Özkan'ın talimatıyla topların boyanarak tarihi dokuya zarar verilmesi tepkilere neden oldu. Bir internet sitesinde tarihi dokuya zarar verdiği ileri sürülen müze müdürü Özkan'ın görevden alınması için imza kampanyası başlatıldı. İki günde kampanyaya bin kişi destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı. Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan ile tarihçi Nihal Demir, 4 gün inceleme yaptıkları müzenin müdürü Özkan ile burada görevli üç arkeoloğun ifadelerine başvurdu. İki müfettişin raporunun ardından Özkan'a uyarı, kınama ve bir aylık maaş kesme cezası verildi. Özkan, geçen hafta görevinden de alıp, Muğla Müze Müdürlüğü'ne atandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bugün gelen müfettişler müzede incelemelerde bulunurken, bir hafta izne ayrılmış olmasına rağmen Özkan'ı ifade vermeye davet etti. Özkan, bunun üzerine müzeye gelip, ifadesini verdi.
TARİHİ TOPLARDAKİ TEMİZLİK ÇALIŞMASINA BAŞLANDI
Özkan'ın ifadesinin alındığı sırada Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğü'nde görevli üç konservatör ve iki restoratör, müzenin giriş ve üst avlusunda bulunan tarihi 8 topu tekrar orjinal haline getirmek için üzerindeki boyları temizlemek için çalışmalara başladı. İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürü Güven Gökçe'nin talimatıyla başlanan çalışmaların yaklaşık iki hafta süreceği, ardından sur duvarları üzerinde de aynı çalışmanın yapılacağı öğrenildi. Çalışmaları turistlerde ilgiyle izledi.
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şükrü Özkan 2015-05-30 09:45:16

Yaşar Anter'in yine her zamanki gibi yalan haberlerinden biri.
O topların konservasyonu yapılması için uzmanları çağıran Müze Müdürünün kendisidir.
Üstelik o topları bu hale getiren şimdiki Müze Müdürü değil, öncekilerdir.
Gerçek gazetecilik; eserlerin tasnif edilmediği, sahipsiz bırakıldığı, sayısının belli olmadığı bir müzeyi,
bu hale getirenleri araştırıp ortaya çıkarmaktır. Yoksa, Antik Halikarnassos'un mimari kalıntılarının üzerine villalar yapanları,
sualtı ve yer üstü kültür varlıklarını bir takım çevrelere peşkeş çeken yetkilileri spekülatif haber yaparak korumak değildir.