Büyükçekmece’de cemevleri ibadethane statüsünde alındı

İSTANBUL,() Büyükçekmece Belediye Meclisi, cemevlerinin ibadethane olarak sayılması ve diğer ibadethanelerin yararlandığı yasal haklardan yararlandırılmasına ilişkin teklifi oyçokluğuyla kabul ederek, cemevlerini ibadethane statüsüne aldı. Mart...

07 Mart 2015 Cumartesi 12:22
Büyükçekmece’de cemevleri ibadethane statüsünde alındı






İSTANBUL,() Büyükçekmece Belediye Meclisi, cemevlerinin ibadethane olarak sayılması ve diğer ibadethanelerin yararlandığı yasal haklardan yararlandırılmasına ilişkin teklifi oyçokluğuyla kabul ederek, cemevlerini ibadethane statüsüne aldı.

Mart ayı ikinci oturumunu gerçekleştiren Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin gündeminde yer alan “Cemevlerine ibadethane statüsü tanınmasına” yönelik teklife AK Parti grubu, “yerel meclisin bu konuda karar alma yetkisi yok” diyerek itiraz etti. CHP grubu ise, gerekçe olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda vermiş olduğu kararı gösterdi.

“AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI VAR”

Büyükçekmece Belediye Meclisi CHP Grubu’nun, Mart ayı birinci oturumunda vermiş olduğu, “Cemevlerinin ibadethane olarak sayılması ve diğer ibadethanelerin yararlandığı tüm yasal haklardan yararlandırılmasına” ilişkin yazılı önergesi Hukuk Komisyonu’na havale edilmişti. Meclisin ikinci oturumunda komisyon raporu doğrultusunda önerge görüşüldü. AK Parti Grubu, cemevlerinin ibadethane olarak sayılabilmesi için TBMM tarafından yapılacak yasal düzenlemenin gerekli olduğunu öne sürerek önergeye ret oyu verdi.
CHP Grubu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 2 Aralık 2014 tarihinde oybirliği ile almış olduğu kararla cemevlerini ibadethane olarak kabul ettiğini hatırlatarak; Anayasanın 90. maddesine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türkiye açısından bağlayıcı olduğunu belirterek önergeye evet oyu verdi.

“Türkiye adına talihsizliktir”

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’daki tanımının, laik, demokratik, parlamenter bir hukuk devleti olarak yapıldığını belirterek, “İbadet edilen yerlerin tamamının ibadethane olarak sayılması konusu laik sistem içerisinde zaten kendiliğinden var. Laiklik dinleri, inançları, inanç özgürlüğünü koruyan muhteşem bir sistemdir. Laiklik sistemlerde isteyen ibadetini camide, isteyen havrada, isteyen kilisede, isteyende cemevinde yapar. Sana nerde ibadet etmek istiyorsan orada ibadetini yapabilme özgürlüğü tanıyan ve bunu koruyan sistem de laikliktir. Böyle bir kararın alınmasının dahi Türkiye için, ülkemizin genel görünümü adına son derece talihsizlik olduğunu da düşünmekteyim. Böyle bir karar almak zorunda bırakılmamalıydık. Alınan karar Büyükçekmece halkına hayırlı olsun” dedi.

(FOTOĞRAF) 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.