Çanakkale'de Savaşın İlk Şehitleri 100 Yıl Sonra Anılacak

ÇANAKKALE'de 3 Kasım 1914'te İngiliz ve Fransız kruvazörlerinin boğazın girişini bombalaması sonucu Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndaki ilk şehitleri olan 5 subay ve 81 er, 100 yıl sonra adlarına düzenlenecek özel...

31 Ekim 2014 Cuma 13:21
Çanakkale'de Savaşın İlk Şehitleri 100 Yıl Sonra Anılacak






ÇANAKKALE'de 3 Kasım 1914'te İngiliz ve Fransız kruvazörlerinin boğazın girişini bombalaması sonucu Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndaki ilk şehitleri olan 5 subay ve 81 er, 100 yıl sonra adlarına düzenlenecek özel törenle anılacak.
Rusya'ya 1 Ağustos 1914'te savaş ilan eden Almanya ile ittifak anlaşması imzalayan Osmanlı İmparatorluğu'na verilen Goeben ve Breslau gemileri, 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombaladı. Bunun üzerine Rusya, Fransa, Sırbistan, Belçika ile birlikte İtilaf Devletleri arasında yer alan Birleşik Krallık'ın Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir plan hazırladı. Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanma, Rus limanlarının bombalanmasına misilleme olarak 3 Kasım 1914'te Çanakkale Boğazı'na ilk saldırısını gerçekleştirdi. Sekiz İngiliz ve Fransız kruvazörünün boğazın giriş kısmını bombalaması sonucu 5 subay ve 81 er şehit oldu.
İLK TÖREN
Savaşın ilk şehitleri için önceki yıllarda özel bir anma töreni düzenlenmedi. Çanakkale Valiliği öncülüğünde, 2015- 100. Yıl Koordinasyon Merkezi ile Eceabat Kaymakamlığı'nın işbirliğiyle; bombardıman sonucu şehit düşen askerler için 100 yıl sonra ilk kez özel anma töreni organize edildi. Törenin Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir Kalesi yakınındaki İlk Şehitler Anıtı'nda 3 Kasım Pazartesi 10.30'da yapılması kararlaştırıldı. Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile başlayacak törenin; Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ın gönün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla süreceği belirtildi. İlk şehitler anıtı ziyareti, Seddülbahir Müzesi'nin gezilmesi ardından törenin şehitler için Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla sona ereceği kaydedildi. Aynı gün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan'ın Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda saat 20.30'da, '3 Kasım 1914 Saldırısı etkinliğinde öğrenciler ve vatandaşlarla bir araya geleceği bildirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.