CEZAEVİ ÖNÜNDE 14 YIL ÖNCEKİ HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONUNU PROTESTO ETTİLER

CEZAEVLERİNDE 19 Aralık 2000 tarihinde, açlık grevi ve ölüm orucundaki mahkumlara yönelik yapılan 'Hayata dönüş operasyonu', yıldönümünde Buca Cezaevi önünde protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri, basın...

19 Aralık 2014 Cuma 13:47
CEZAEVİ ÖNÜNDE 14 YIL ÖNCEKİ HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONUNU PROTESTO ETTİLER






CEZAEVLERİNDE 19 Aralık 2000 tarihinde, açlık grevi ve ölüm orucundaki mahkumlara yönelik yapılan 'Hayata dönüş operasyonu', yıldönümünde Buca Cezaevi önünde protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri, basın açıklaması yaptı. Cezaevi bahçesine karanfil attı.
Aralarında Buca Cezaevi'nin de bulunduğu 20 cezaevinde, açlık grevi ve ölüm orucu yapan mahkumlara karşı 19 Aralık 2000 tarihinde hayata dönüş operasyonu düzenlendi. Bu operasyona gösterilen direniş sırasında, mahkumlardan 28'i hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı. Operasyonun yıldönümünde, İHD üyeleri, Buca Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklamayı İHD İzmir Şubesi sekreteri Caner Canlı yaptı.
Cezaevlerindeki baskıcı uygulamaların son bulması ve F tipi cezaevlerinin faaliyete geçirilmesi üzerine mahkumların açlık grevi ve ölüm oruçlarına başladığını söyleyen Caner Canlı, "F tipi ile mahkumlar, başta fiziki olmak üzere psikolojik baskılara maruz kalmışlardır. İşte 14 yıl önce bu tecrit sistemine karşı çıkan, açlık grevine giden mahkumlara operasyon düzenlendi. Yaşanan katliam, hayata dönüş adıyla gizlenmeye çalışıldı. Ancak 10 yıl sonra açılan davalarda, dönemin hükümetinin uzun süreden beri saldırı planı üzerinde çalıştığı, açığa çıktı. Katliamı gerçekleştiren yetkililer yargı karşısına çıkartılmadığı gibi ödüllendirildi. Biz insan hakları savunucuları olarak, katliamın sorumlularının, gerekli cezalara çarptırılmalarını talep ediyoruz"dedi. Açıklamaya katılanlar, daha sonra cezaevi duvarından içeriye karanfil attı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.