Chp Milletveki İhsan Özkes, Validebağ İçin Meclis Araştırması İstedi

İSTANBUL,() CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Anayasa'nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Validebağ Korusu ile ilgili bir Meclis araştırması açılmasını istedi. İstanbul...

24 Ekim 2014 Cuma 10:49
Chp Milletveki İhsan Özkes, Validebağ İçin Meclis Araştırması İstedi






İSTANBUL,() CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Anayasa'nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Validebağ Korusu ile ilgili bir Meclis araştırması açılmasını istedi. İstanbul Milletvekili Özkes, TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı metinde şunlara değindi:
"Validebağ Korusu diğer adıyla Adile Sultan Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde az bulunan doğal alanlarından birisidir. Validebağ Korusu hem tarihsel olması hem de doğal bir güzelliğe sahip olması nedeniyle halkımızın ve turizmin cazibe yerlerindendir.
Çağdaş şehirlerde çarpık kentleşmeye ve kirli havanın yarattığı etkilere izin verilmezken dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul’da tüm doğal alanlar rantçılar tarafından hedef haline getirilmiştir. Herhangi bir olası deprem anında sığınılacak alanlardan olan Validebağ Korusu sadece Üsküdar halkı için değil İstanbul’un önemli sığınaklarından birisi konumundadır. Koruya bu müdahaleler, olası bir deprem anında halkın sığınacağı alanları iyice daraltmaktadır.
Mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ait olan koru, 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Validebağ Korusu için Üsküdar Belediyesi ile Bakanlık 2006 yılında temizlik, bakım ve onarım işi için protokol imzalamıştır. Ancak Korunun yapılaşmaya açılacağı ve içinden yol geçirileceği endişesi taşıyan semt sakinlerinin ayağa kalkması üzerine İstanbul Valiliği bir açıklama yaparak protokolle Korunun Üsküdar Belediyesi’ne devir, tahsis ya da kiralanmasının söz konusu olmadığını, belediyenin koru düzenleme projesini de Koruma Kurulu’na sunacağını bildirmişti.

Validebağ Korusu’nun bu özelliklerinin devamlılığının sağlanması amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Üsküdar Belediye Başkan Adayı olarak seçilmem halinde konunun hassasiyetini görerek Validebağ Korusu’nun korunacağını özellikle belirtmiştim. Çünkü yeşil alanlarımız çeşitli düzenlemelerle, başlangıçta yapılaşmaya açılmıyormuş gibi görünse de dokunulmazlıklarını yitiriyor, sonuçta betonlaşmaya hazır hale getirilmiş oluyorlar. Validebağ Korusu’nun, inşaat alanı haline getirilmeye çalışıldığı aşikardır.
AKP Üsküdar Belediye Başkan Adayı’nın ‘çılgın projem’ diyerek Validebağ Korusu’nu park yapma isteği rantın hedeflendiğinin en önemli göstergesiydi. Çünkü Koru, Belediyeye bağlı değilken orayı park yaparak inşaat alanı haline getirmek istemenin rant odakları tarafından kararlaştırıldığı açıktır.
Koruda yapılan inşaatla ilgili İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda: “Henüz karar verilmeden davacı tarafından davalı ilçe belediyesince uygulamaya başlandığına yönelik dosyaya delil sunulduğu görülmüş olmakla, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunduğu sonucuna varıldığından, davalı idarenin ara karara cevap alıncaya ve yeni bir karar alınıncaya kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi” denilmesine rağmen inşaat çalışmaları Üsküdar Belediyesi tarafından devam ettirilmiştir. Hukuk çiğnenmiş ve mahkeme kararları ayaklar altına alınmıştır.
Koruya sahip çıkan vatandaşlar demokratik haklarını kullanarak mahkeme kararlarının yerine getirilmesini talep ettikleri için polis müdahalesi ile karşılaşmışlardır. Koruya mahkemenin durdurma kararına rağmen kepçe ve dozerle giren Üsküdar belediyesi, doğayı korumak isteyen halkı ‘cami yaptırmak istemiyorlar’ propagandasıyla suçlu konuma düşürmeye çalışmıştır.
Bu nedenle yanlış kentleşme ve betonlaşmanın hızla yayıldığı İstanbul’da doğal ve tarihi özellikleri bulunan Validebağ Korusu’nun halkın kullanımına bırakılarak korunması amacıyla Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.