Chp'li Vekil Milas'taki Maden Ocaklarını Sordu

Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), () - CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki...

07 Kasım 2014 Cuma 16:37
Chp'li Vekil Milas'taki Maden Ocaklarını Sordu






Oktay ÇAYIRLI/MİLAS (Muğla), () - CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki maden ocaklarının yerleşim alanları içerisinde bulunduğunu savunarak, bu işyerleriyle ilgili herhangi bir denetimin yapılıp yapılmadığını sordu.
Milas İlçesi Alatepe Mahallesi'nde 3 - 43 metreler arasında, 3500 - 4500 kalori enerji kapasiteli iki linyit kömürü damarı bulunduğunu belirten CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, bu damarların büyük bölümünün yerleşim alanları içinde olup, şahısların özel mülklerinin altına kadar uzandığını ileri sürdü.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ), bu alandaki kömürün çıkartılması hakkını rodövans usulüyle Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye (KİAŞ), KİAŞ'ın da üç ayrı özel firmaya verdiğini ifade eden Çandar, "Bu hakkı alan özel şirketler de, açtıkları galeriler aracılığı ile kömür çıkarmaya başlamışlar, giderek yöre halkının özel mülklerinin altına doğru ilerlemişlerdir. Denetim yapılıp yapılmadığını bilemediğimiz gibi, ilerlemenin boyutları hakkında da bilgi sahibi değiliz. Daha önce yaşanan olaylardan dolayı deneyimli olan bölge halkı, bu galerilerin oluşturduğu boşluklar nedeniyle, daha sonra çökmeler yaşanacağını, bunun da can ve mal kayıplarına neden olacağını söyleyerek kömür çıkarma işinin durdurulmasını talep etmişlerdir. Bu konuyu mahkemeye taşımalarına rağmen, adli anlamda ‘ibretlik' denebilecek bir kararla ‘herhangi bir zarar meydana gelirse, zarar tazmin edilir' şeklinde bir karar verilmiştir" dedi.
Çandar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırması için şu soruları sordu:

"Küçük bir grubun ticari menfaatleri uğruna yöre sakinlerinin bu denli mağdur ve huzursuz edilmesi doğru mudur? Soma ve Ermenek facialarında olduğu gibi, bu bölgedeki feryatları da duymazdan gelerek yeni facialara meydan vermeden, bölge halkının sesine kulak vermeyi düşünür müsünüz? Bölgedeki kömürün çıkartılması isteniyorsa, altında kömür bulunan özel mülk ve arazi sahipleriyle görüşüp anlaşarak, istimlak seçeneğini değerlendirmeyi düşünür müsünüz? Mevcut durumun düzeltilmemesinin bölgede yaratacağı maddi manevi olumsuz sonuçları telafi edebilecek misiniz? Vatandaşın rızası alınmadan özel arazilerinin altında üretim yapmak doğru mudur? Kömür çıkarma hakkını alan firmalar, köyün altını kaç metre oymuşlardır?
Bu işyerlerinde denetim yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa kim tarafından denetim yapılmaktadır?"

FOTOĞRAFLI

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.