Çin Konsolosluğu önünde "Urumçi" Protestosu

      İhsan YALÇIN - Özden ATİK / İSTANBUL, () HÜR Doğu Türkistan Platformu üyeleri, 5 Temmuz 2009'da Urumçi'de yaşanan olayların 6. yıl dönümünde Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi,...

05 Temmuz 2015 Pazar 16:28
Çin Konsolosluğu önünde






 

 

 

İhsan YALÇIN - Özden ATİK / İSTANBUL, () HÜR Doğu Türkistan Platformu üyeleri, 5 Temmuz 2009'da Urumçi'de yaşanan olayların 6. yıl dönümünde Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi, Çin bayrağı yaktı. Hür Doğu Türkistan Platformu ile İstanbul Alperen Ocakları üyeleri, Doğu Türkistan'ın Başkenti Urumçi'de 6 yıl önce yaşanan olayların yıldönümünde, Sarıyer Haydar Aliyev Caddesi üzerinde toplandı. Ellerinde döviz ve pankartlar taşıyan grup, tekbir getirip “Yaşasın bağımsız Doğu Türkistan", “Türkiye uyuma kardeşine sahip çık", "Uygur Türkleri yalnız değildir" şeklinde sloganlar attı. Eylem sırasında kalabalık içerisinden birkaç kişi Çin bayrağını cadde üzerinde tiner döküp yaktı.

ÇİN BAŞKONSOLOSLUĞU BİNASINA YÜRÜDÜLER
Bir süre sonra da kalabalık sloganlar eşliğinde Sarıyer'de bulunan İstanbul Çin Başkonsolosluğu binasına yürüdü. Polis de başkonsolosluk binası önünde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı, bu bölgelere TOMA'lar konuşlandırıldı.

"YÜZLERCE MASUM İNSANIMIZIN KANI AKTI"
Burada grup adına konuşan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, "Bildiğiniz üzere işgalci Çin yönetimi ve han göçmenleri bundan 6 yıl önce, 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'da büyük bir katliam yapmıştır. 26 Haziran Şauguan fabrikasında vahşice katledilen Uygur işçileri katillerinin cezalandırılmasını talep ederek hükümet konağı önüne toplanan çoğu üniversite öğrencisi Uygur Müslümanları'na karşı Çinli işgal güçleri ve göçmen Han Çinlileri hedef gözetmeksizin saldırmıştı. Çin, Doğu Türkistan'da Uygurlara yönelik başlattığı silahlı baskın ve operasyonlarına, dini ibadetler ve kültürel sembollerin yasaklanması gibi icraatlarına artık mazeret daha gösterme ihtiyacı duymaksızın zalimhane siyasetini pişkince ve zorbalıkla yapmaya devam etmektedir.
Günümüzde Doğu Türkistan halkı Çin işgali altındaki 66 yıllık sürecin en sıkıntılı, karanlı ve kanlı günlerini yaşamaktadır. İşgalci Çin'in Doğu Türkistan'da başlattığı etnik ve dini temizlik operasyonları horlayıcı ve ayrımcılık siyaseti nedeniyle yüzlerce masum insanımızın kanı aktı" diye konuştu.

GRUP OLAYSIZ DAĞILDI
Basın açıklamasının ardından kalabalık, burada da Çin bayrağı yakıp slogan atmaya devam etti. Bir süre sonra eylemciler olaysız şekilde dağıldı.

 (FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.