Dağ Kedisi Avrasya Vaşağı ilk kez görüntüledi..

Anadolu'da Toros Dağları silsilesinin kuzey kesiminde geniş bir alanda varlığı bilinen ancak ilk kez görüntülenen Dağ Kedisi, doğa araştırmacılarını şaşkına çevirdi.

24 Nisan 2015 Cuma 19:00
Dağ Kedisi Avrasya Vaşağı ilk kez görüntüledi..






 Dağ Kedisi Avrasya Vaşağı ilk kez görüntüledi..


Anadolu halkı onu dağ kedisi olarak bilir. Yıllardır Toros dağlarının kuzey kesimlerinde sık sık sesi duyulan dağ kedileri ilk kez görüntülendi. Son olarak 1968 yılında avlandığı bilinen ve bir daha görülmeyen dağ kedilerinin nesli tükendiği sanılıyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban hayatının tespiti için ülkenin değişik yerlerinde çalışmalarını sürdürüyor.


Bu çalışma çerçevesinde Karaman’da yapılan gözlemlerde daha önce hep varlığı yönünde duyum alınan ancak bir türlü görüntülenemeyen Avrasya vaşağı bu sefer cep telefonu objektifine takıldı. Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Yerbağ köyü sınırları içerisindeki yaban hayatı sahasında vurulan bir domuzu yerken ilk kez görüntülenen Avrasya vaşağı, Türkiye’nin en büyük yabani kedi türü olarak kabul ediliyor. Koruma altında olan ve biyolojisi sebebiyle görüntülenmesi çok zor olan Avrasya vaşağı Karaman’ın yaban hayatı çeşitliliği açısından çok önemli bir yere sahip bulunuyor. İlk bakışta uzun bacakları, üzerindeki sıska gövdesi ve kısa kuyruğuyla tanınan vaşağın yaklaşık 20 santim uzunluğundaki kuyruğunun yarısı siyah olmakla beraber postunda da siyah benek bulunuyor. Vaşak, kendi boyundan 3-4 kat daha büyük avları yakalayabilen az sayıdaki kedi türünden biri olma özelliği taşıyor.


Vaşak, dondurucu soğuklardan koruyan bir kürke sahip olan ve av köpeği büyüklüğünde etçil bir memeli olarak biliniyor. Doğadaki hastalıklı bireyleri avlaması sayesinde birçok türün sağlıklı bireylerle popülasyon oluşturmasına da katkıda bulunuyor. Nesli koruma altında olan Avrasya vaşağı, Karaman’ın yaban hayatı çeşitliliği açısından çok önemli bir yere sahip bulunuyor. Bu nedenle vaşağın korunması ve neslinin devam ettirilmesi için Karamanlı vatandaşların daha duyarlı davranması gerekiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu türün kaçak olarak avlanılması halinde 6 bin TL tazminat cezası ve yaklaşık bin 500 TL’de idari para cezası olmak üzere 7 bin 500 TL para cezası uygulanıyor.
Son Güncelleme: 24.04.2015 19:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.