Darbeci komutan ateş eden helikopter pilotunu 'kahraman' ilan etti

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davasında sanık eski yarbay Karacan, darbecileri derdest etmek için karargaha giren JÖH timlerine ateş eden helikopter pilotu için "kahraman" ifadesini kullandı.

26 Mart 2018 Pazartesi 16:17
Darbeci komutan ateş eden helikopter pilotunu 'kahraman' ilan etti






Darbeci komutan ateş eden helikopter pilotunu 'kahraman' ilan etti

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı Personel Daire Başkanı Pilot Tuğgeneral İsmail Balıbek tanık sıfatıyla dinlendi.

Olay tarihinde Jandarma Havacılık Komutanı olduğunu belirten Balıbek, evinde bulunduğu sırada İstanbul'daki boğaz köprülerin askerler tarafından kapatıldığına ilişkin haberleri izlediğini, daha sonra jetlerin alçak uçuşlarını gördüğünü ifade etti.

Olağan dışı bu gelişmeler nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığı karargahını aradığını, kendisiyle görüşen kişinin seferberlik ilan edildiğini söylediğini aktaran Balıbek, bunun üzerine Kara Havacılık Komutanlığıyla aynı kampüsteki Jandarma Havacılık Komutanlığına gitmeye karar verdiğini ifade etti.

Kendisini alması için karargahtan araç istediğini ancak bu talebinin yerine getirilmediğini kaydeden Balıbek, "İmkanlarımla karargaha geldiğimde bana araç göndermeyen üsteğmenin bütün araçları karargahın önüne çektiğini gördüm. Neden böyle yaptığını sorduğumda, seferberlik olduğunu ancak bu emri kimin verdiğini bilmediğini söyledi. Bunun üzerine kendisine kızınca mesaj emirleri geldiğini ifade etti. Mehmet Partigöç imzalı sözde emir mesajları okudum. Bunun paralel devlet yapılanmasının bir girişimi olduğunu anladım." ifadelerini kullandı.

"JÖH timleriyle karargaha girdik"

Emri olmadan helikopterlerin havalanmayacağına dair talimat verdiğini, karargahın güvenliğini sağlamak için gerekli işlemleri yaptığını anlatan Balıbek, bu sırada Jandarma Genel Komutanı ile kurmay başkanını aradığını ancak ulaşamadığını belirtti.

Kendi birliğinde darbeye karşı önlem aldıktan sonra bitişiğindeki darbecilerin kontrolündeki Kara Havacılık Komutanlığı karargahına müdahale etmek için hazırlık yaptıklarını anlatan Balıbek, yaklaşık 40 kişilik Jandarma Özel Harekat (JÖH) timiyle buraya girdiklerini ifade etti.

Silahlı teğmenleri derdest ettikleri sırada darbecilerin kullandığı helikopterin kendilerine ateş ettiklerini belirten Balıbek, yaralıların olması nedeniyle geri çekildiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

"Kuleye ilerlediğimizde helikopter havalandı ve bize ateş etti. Bunun üzerine mevzi alarak kendimizi korduk. Helikopteri kullanan pilotun Sadullah albay olduğunu söylediler. Bize karşı zırh delici top mermisi kullanılmıştı. Bir başka helikopterin de havalanmak üzere hazırlandığı bilgisini alınca yaralıların artacağı endişesiyle geriye çekildik. Daha sonra ikinci kez buraya operasyon için girdik. Ünsal Coşkun ve bazı rütbelilerin Akıncı'ya gittiklerini öğrendik."

Darbe sanığını "kahraman" ilan etti

Sanık eski Taarruz Helikopter Tabur Komutanı yarbay Özcan Karacan, Balıbek'in açıklamaları üzerine, olay gecesi can kaybını önlemek için helikopter havalandırdıklarını kabul etti.

Karacan, "Olası bir can kaybı olmasın diye bir helikopter havalandırdık. Kim olduğunu hatırlamıyorum ama o helikopter pilotu bir kahraman, bırakılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Muhabir: Tanju Özkaya

Son Güncelleme: 26.03.2018 20:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.