Defineciler toprağa gömdü, 12 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'deki Laodikya Antik Kenti'nde tarihi eser kaçakçılarının 12 yıl önce daha sonra almak üzere toprağın 10 santimetre altına gömdükleri düşünülen iki heykel başı bulundu. 1800 yıllık olduğu...

25 Ağustos 2015 Salı 13:23
Defineciler toprağa gömdü, 12 yıl sonra gün yüzüne çıktı






Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'deki Laodikya Antik Kenti'nde tarihi eser kaçakçılarının 12 yıl önce daha sonra almak üzere toprağın 10 santimetre altına gömdükleri düşünülen iki heykel başı bulundu. 1800 yıllık olduğu belirlenen Dokuma Tanrısı Athena'nın başı ve biten ayla gelen ayı birbirine bağlayan Roma Tanrısı Janus'un başı, Stadyum Caddesi kazılarında gün yüzüne çıkarıldı ve koruma altına alındı.
İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden birinin bulunduğu, Denizli'nin en büyük antik kenti Laodikya'da, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde Pamukkale Üniversitesi tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl dört heykel başı bulundu. Antik kentteki kazı çalışmalarında geçen hafta gün yüzüne çıkarılan Su Kanunu yazıtının ortaya çıkarılmasının ardından Stadyum Caddesi kazılarında tarihi eser kaçakçılarının bulduğu ancak daha sonra almak için toprağın 10 santimetre altına gömdükleri sanılan dokuma tanrıça Athena ve biten ayla gelen ayı birbirine bağlayan çift yüzlü Janus'un heykel başları bulundu. Her iki heykelin de M.S. 2. Yüzyıl'da yapıldığı ve 1800 yıllık olduğu belirlendi. Mermer heykel başlarının da kazı çalışmalarında bulunması amaçlanıyor.
10 SANTİMETRE TOPRAĞIN ALTINDA BULUNDU

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, dokuma tanrıçası Athena'nın ve Janus'un heykel başının 12 yıl önce kaçakçıların bulup sakladığını belirterek, "Athena heykel başı bir genç kız gibi yapılmış. Çok hisli, çok kaliteli bir heykel başı. Bu heykel başının bulunması kazı heyeti olarak bizleri çok sevindirdi. Bu heykel başını bulmamız çok enteresan oldu. Bunu biz Stadyum Caddesi kazılarında Janus'un heykel başıyla birlikte bulduk. 10 santimetre toprağın altına özenle konulmuş şekilde bulduk. Kazılar 12 yıl önce başladı ve güvenlik önlemi alındı. Kaçakçıların aynı zamanda bunları bulup güvenlik nedeniyle çıkaramayınca buraya sakladıklarını düşünüyoruz. Herhalde satmak için pazar arıyorlardı. Ancak biz kazıya başlayınca bir daha buraya gelemediler. Biz tam 12 yıl sonra bu heykeli bulmuş olduk. Bu da bizi çok sevindirdi. İyi ki sakladıkları yerden alamamışlar. İki güzel eseri Denizli'ye kazandırmış olduk" dedi.
Dokuma Tanrıçası Athena ve Janus'un heykel başlarının çok önemli antik eserler olduğunu söyleyen Şimşek, "2015 yılının güzel buluntularından bir tanesi de kentin dokuma tanrıçası olan Athena'nın çok kaliteli, M.S. 2. yüzyılda yapılan başının ortaya çıkarılmasıdır. Stadyum Caddesi kazılarında bulduk bu heykel başını. Laodikya Antik Kenti'nin buluntuları bugünkü Denizli'nin geçmişinin binlerce yıl öncesine dayanan somut şeylerini de ortaya çıkarıyor. Bu bölge antik dönemde çok önemli bir tekstil merkeziydi. Daha önceleri bölgede dokuma tezgah ağırlıkları bulunmuştu. 1500 yıllık yün kumaşlar ve boya malzemeleri de yine kazılarda bulunmuştu. Kentte dokuma tanrıçasının çok sevildiğini anlıyoruz" diye konuştu. Şimşek, kazılarda Janus ve Athena heykel başlarının yanı sıra üç heykel başı ve güneş saatinin de gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
8 YILDA 2 BİN 300 ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, Laodikya kazılarına 2008 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol gereği destek verdiklerini ve antik kentin güvenliğini de sağladıklarını belirtip, "Gün yüzüne çıkarılan bu eserleri gördükten sonra 'İyi ki bu protokolü imzalamış, iyi ki kazılara destek olmuşuz' diyorum. 8 yılda antik kentte 2 bin 300 eser gün yüzüne çıkarıldı, Denizli'ye ve ülkemize kazandırıldı" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.