Deyrizor'dan sivillerin kaçışı devam ediyor

Suriye'de Esed rejimine bağlı güçlerle terör örgütü PKK/PYD'nin Deyirzor kentinde DEAŞ’ın kontrolündeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılar sebebiyle binlerce sivil kenti terk etmeye devam ediyor.

18 Ekim 2017 Çarşamba 15:17
Deyrizor'dan sivillerin kaçışı devam ediyor






DEYRİZOR (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerle terör örgütü PKK/PYD'nin Deyirzor kentinde DEAŞ’ın kontrolündeki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılar sebebiyle binlerce sivil kenti terk etmeye devam ediyor.

Esed rejimi ve terör örgütü PKK/PYD, Irak sınırına yakın Deyrizor'daki kent merkezindeki DEAŞ hakimiyetine son vermek için geçen ay başında ayrı ayrı operasyon başlatırken rejimin, Deyrizor'da sivil yerleşim yerlerine düzenlediği yoğun hava saldırıları göç dalgalarına yol açtı.

Rejim, Rusya'nın, PKK/PYD ise ABD'nin yoğun hava desteğinden yararlanırken, taraflar ülkenin enerji zengini ilinin hakimiyeti için rekabet ediyor.

Saldırıların sürmesiyle binlerce sivil DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerden kaçmaya devam ediyor. Ancak Fırat Nehri üzerinde yer alan kentte, siviller hava saldırılarından kurtulmak için nehrin diğer tarafına geçmek zorunda kalıyor.

Sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak isteyen DEAŞ ise kentten çıkışları engellemeye çalışıyor. Kentten çıkmayı başaran siviller, ülkenin kuzeyinde PKK/PYD’nin kontrolündeki Haseke iline yöneliyor.

PKK/PYD, yerlerinden edilen sivilleri kontrol ettiği kamplarda tutmaya devam ediyor. Örgüt, yaşam şartlarının çok kötü olduğu kamplarda tuttuğu sivillerin çıkışlarına sadece para karşılığında izin veriyor.

"Rejimin saldırılarından kaçtık"

Deyrizor'dan ailesiyle rejimin saldırılarından kaçan Deyrizorlu Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 4-5 gündür yollardayız. Rejim saldırılarından kaçtık. DEAŞ insanların kaçmalarına izin vermiyor. Onları bir şekilde içerde tutmaya çalışıyor. Çok şükür çıktık. Ailem yanımda, buradayız." dedi.

Kentten ailesiyle çıkmayı başaran Maha İsa de saldırılar yüzünden kaçtıklarını belirterek "Allah onları affetmesin, evimizi yerle bir ettiler. Ne su, ne elektrik var, bize etmediklerini bırakmadılar." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), geçen hafta yayımladığı raporda, Rusya ve rejimin Deyrizor'da DEAŞ'ın kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için ağustos ayının ortasından itibaren sivil yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlar nedeniyle yaklaşık 250 bin sivilin kenti terk ettiğini duyurmuştu.

Muhabir: Halit Süleyman, Adham Kako

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.