DİSK: Gölmarmara kaza değil, organize bir cinayettir

İstanbul, () - DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, 13'ü kadar 15 mevsimlik işçinin yaşamını yitirdiği Manisa Gölmarmara'daki kazanın "organize bir cinayet" olduğunu belirterek, sorumluların hesap vermesini istedi. Nakliyat-İş'ten...

06 Temmuz 2015 Pazartesi 20:06
DİSK: Gölmarmara kaza değil, organize bir cinayettir






İstanbul, () - DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, 13'ü kadar 15 mevsimlik işçinin yaşamını yitirdiği Manisa Gölmarmara'daki kazanın "organize bir cinayet" olduğunu belirterek, sorumluların hesap vermesini istedi.

Nakliyat-İş'ten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Bugün sahur sonrası saat 05:30 sıralarında Manisa Gölmarmara'da bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan kamyonetin süt tankeri ile çarpışması sonucunda 13'ü kadın 15 tarım işçisi yaşamını yitirmiştir. Günlük 30 lira yevmiye ile ekmek parası uğuruna, güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan yaşamlarını yitiren işçileri rahmetle, saygıyla anıyoruz. Gölmarmara Belediye Başkanı 'Göreve geldiğim 16 aylık sürede bu yolda 20 kişi trafik kazasında öldü. Yolun genişletilmesi projesi yıllardan beri devam ediyor. Yol tekrar ihaleye çıktı' diyor. Süt tankerinin şoförünün uyuduğu belirtiliyor. Yaprak toplamaya giden tarım işçilerinin hiçbir yasal güvenceleri yok. Bildiğimiz gibi Türkiye cinayetlere dönen trafik kazalarında dünyada ilk 10 ülke arasında, iş cinayetlerinde de Avrupa'da birinci dünyada 3. sırada. 2013'te, o zamanki Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu'nun açıklamasına göre son 30 yılda trafik kazalarında ölenlerin sayısı 160 bin kişi. 2013'te 3 bin 685, 2014'te ise 3 bin 524 kişi trafik kazasının yaşandığı ilk anda ölenlerin sayısı. Yaralananlardan daha sonra ölenlerin sayısı ise bilinmiyor. İş cinayetlerinde ise 2002-2014 arası dönemde ölen işçi sayısı 14 bin 718, 2013'te 1235, 2014'te 1886, 2015'in ilk altı ayında yaşamını yitiren işçi sayısı ise 794."

"YANDAŞ MÜTEAHHİTLERE İHALELERLE RANT SAĞLANDI"

"Bu cinayetler birkaç açıdan toplumsal bir faciaya dönüşen sorunları bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Yıllardan beri güvenli-ucuz-hızlı-kitlesel taşımacılık olan demiryolu taşımacılığının gelişmesi bir devlet politikası olarak engellenmiştir. Duble yollar yapıyoruz edebiyatı ile yandaş müteahhitlere ihalelerle rant sağlanmış, yapılan yollar ise trafik kazalarına davetiye çıkarmaya devam etmektedir. Bu yaşanan örneklerde olduğu gibi, elzem olan yol yapımı, belli ki ihale pazarlıkları ile ertelenmiştir.

Türkiye'nin altına 2003 yılında imza attığı Çalışma Örgütü ILO'nun 153 sayılı 'Karayolu Taşımacılığında Çalışma Saatleri ve Dinlenme Sürelerine İlişkin Sözleşme'nin uygulanması ve denetlenmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda olmasına karşın yapılmamaktadır.


Tarım işçilerinin durumu da bir başka toplumsal faciadır. Her yıl tarım mevsiminde farklı bölgelerden benzer kazalar, cinayetler olmaktadır. Geçtiğimiz yıl Isparta'da olmuştu.

Ucuz işgücü olarak görülen, özellikle de kadın işçilerin işgücünün kullanımı ile ilgili hiçbir yasal güvence yoktur. Yasalarda olan bazı düzenlemelerin de uygulamada herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır. Bakanlık tarafından herhangi bir denetim süreci yoktur. Tarım işçiliği piyasanın insanlık dışı koşullara teslim edilmiştir.

Tüm bunlardan dolayı Manisa Gölmarmara kaza değil, organize bir cinayettir. Bu cinayetin sorumluları insanın hiçbir değerinin olmadığı sermaye-para babaları düzenidir. Bu düzenin devamını sağlayan IMF, Dünya Bankası'nın yerli-yabancı finans kapitallerin politikalarının uygulayan siyasi iktidarlarıdır.

Manisa/Gölmarmara kaza değil cinayettir, sorumlular hesap versin."

DİSK'TEN BASIN TOPLANTISI

Bu arada, DİSK de, "Manisa'da açık kamyonet kasasında tıka basa işe taşınan çoğunluğu kadın 15 mevsimlik tarım işçisi yaşamını yitirdi" diyerek, tarım işçilerinin yaşadıkları sorunlar ve iş cinayetleri ile ilgili olarak DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun yarın saat 11.00'de DİSK Genel Merkez binasında bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.