Diyarbakır'da 'kobani Yürüyüşü' Gerginliği

Ferit ASLAN- Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, () - HDP ve DBP'nin de aralarında bulunduğu bazı kuruluşların, 'İnsanlık İçin Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında yaptığı eylem çağrısı ve yarın yapılacak yürüyüş öncesi...

31 Ekim 2014 Cuma 16:01
Diyarbakır'da 'kobani Yürüyüşü' Gerginliği






Ferit ASLAN- Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, () - HDP ve DBP'nin de aralarında bulunduğu bazı kuruluşların, 'İnsanlık İçin Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında yaptığı eylem çağrısı ve yarın yapılacak yürüyüş öncesi Diyarbakır'da gergin bekleyiş var. Sivil toplum örgütleri yaptıkları ortak açıklamada 1 Kasım Kobani'ye Destek Yürüyüşü'nün demokratik sınırlar içerisinde kalmasını, toplumun can ve mal güvenliğini tehdit edecek şiddet hareketlerine dönüşmemesini istedi.
Aralarında HDP ve DBP gibi siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütleri, IŞİD saldırıları altında bulunan Kobani'ye destek vermek için 'İnsanlık için Kobani için 1 Kasım'da küresel eylem' adı altında eylem çağrısı yaptı. Diyarbakır'da yarın yapılacak yürüyüş öncesi aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, İHD, Baro, Mazlum-Der, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, GÜNSİAD ve DİSİAD'ın bulunduğu 20 sivil toplum kuruluşu ortak basın açıklaması yaptı.
Ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, sivil toplum örgütleri olarak son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek şunları söyledi:
"6- 7 Ekim olaylarının bölgemizi bir çok yönden olumsuz etkilediği ve çözüm sürecini yaraladığı ortada iken, hemen arkasından Adana, Van, Bingöl, Kars, Yüksekova, Silopi ve en son Diyarbakır’da bir astsubayın vurulması olayının, toplumun sürece olan inancını zayıflattığı ve toplumu geleceğe dair endişelendirdiği gerçeği ortadadır. Yaşam hakkının ihlali ile sonuçlanan bu olayları tasvip etmiyor ve kınıyoruz. Herkesin olaylar karşısında demokratik tepkilerini koyma hakkı olduğuna inanıyoruz. Ancak bu hakkın kullanımı, hiçbir zaman bir başka insanın hak ve özgürlüğünü sınırlayacak, bu hak ve özgürlüklere zarar verecek bir boyuta ulaşmaması, tepkinin meşruluğu açısından önemlidir. Bu minval üzere 6- 8 Ekim olaylarının çeşitli yönlerden toplumda meydana getirdiği sonuçlar da göz önüne alınarak 1 Kasım'da yapılması düşünülen Kobani'ye destek yürüyüşünün demokratik sınırlar içerisinde kalmasını ve yapılmasını, toplumun can ve mal güvenliğini tehdit edecek şiddet hareketlerine dönüşmemesini özellikle sorumluluk sahibi herkesten talep ediyoruz."

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın toplantısından sonra yarın yapılması planlanan yürüyüş için Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile görüşeceklerini söyledi.
ZÜMRÜT: ENGELLENİRSE KİTLEYE HAKİM OLAMAYIZ
DBP Diyarbakır İl Başkan Zübeyde Zümrüt'ün de aralarında bulunduğu partililer, bugün merkez Yenişehir İlçesi Ofis Semti'nde vatandaşlara yürüyüşe katılmaları için Türkçe ve Kürtçe "Her yer Kobani, her yer direniş. 1 Kasım Dünya Kobani'yle dayanışma gününde destek amaçlı yapacağımız yürüyüşe tüm Amed halkını davet ediyoruz" yazılı bildiriler dağıttı. Yürüyüşün yarın saat 12.00'de Koşuyolu Parkı'ndan başlayıp Dağkapı Meydanı'nda sona ereceği belirtildi.
Kentte ileri sürüldüğü gibi kepenk kapatma eylemi olmayacağını belirten Zübeyde Zümrüt, halkın yürüyüşe katılmasını istedi. Zümrüt, "Tüm halkımızın bu konuda Kobani'nin direnişinde yer alması gerekiyor. Ve her yer Kobani olmalıdır. İki saatimizi yarın hepimiz yürüyüşe verelim. Hep birlikte bu yürüyüşü gerçekleştirlim sonra hepimiz işimizin gücümüzün başına dönelim" dedi. Yürüyüşün engellenmemesi gerektiğini belirten Zümrüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm halkımızın barışçıl ve bu demokratik yürüyüşü gerçekleştirmek için çağrımız budur. Biz bu yürüyüşe katılırken bir çağrımızda merkezi hükümete ve valiliğedir. Bizim yapacağımız yürüyüşün engellenmemesi gerekir. Engellenirse bu konuda biz ne kitlemize, ne de kimseye hakim olamayız. Ama biz tüm yürüyüşlerde bu noktada bugüne kadar demokratik bir çerçevede yapmışız ve sonuçlandırmışız. Yarın temennimiz budur. Biz bu kentte bir yürüyüş yapmak istiyoruz. Barışçıl bir çağrımız."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.