Doç. Dr. Eren: Çevrenin Korunması Sanayileşmeye Engel Değil

Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Doç.Dr. Zeynep Eren, iklim değişikliğiyle mücadele konusuyla ilgili olarak, "Çevrenin korunması, sanayileşmeye engel değil"...

05 Kasım 2014 Çarşamba 11:22
Doç. Dr. Eren: Çevrenin Korunması Sanayileşmeye Engel Değil






Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Doç.Dr. Zeynep Eren, iklim değişikliğiyle mücadele konusuyla ilgili olarak, "Çevrenin korunması, sanayileşmeye engel değil" dedi.
Sanayi Devrimi sonrası meydana gelen ve insan kaynaklı olan sıcaklık artışlarının küresel iklim değişikliğine neden olduğunu anlatan Atatürk Üniversitesi ÇESAM Müdürü Doç.Dr. Zeynep Eren, bu değişimin kuraklık, sel, gıda yetersizliği, göç, sosyal patlama ve hassas türlerin yok olması gibi etkileri olduğunu bildirdi.
İklim değişikliği ile mücadele çalışmalarında enerji verimliliği, temiz enerji kaynakları, yenilenebilir enerji yatırımları ve karbondioksiti (CO2) sıfırlayan yeşil alan çalışmalarının izlenmesi gerektiğine işaret eden Doç.Dr. Eren "Çevre koruma faaliyetleri sanayileşme sürecine engel değildir. Aksine bugün hızlıca kalkınmak için görmezden geldiğimiz çevre sorunları, uzun vadede hem toplum sağlığına, hem de doğal kaynaklarımıza ve milli servete büyük zarar vermektedir. Yerel hava kirliliklerinin meydana getirdiği sağlık problemleri her geçen gün artmakta ve bu konudaki sağlık yatırımları ülkemiz ekonomisine uzun vadede büyük yük getirmektedir. Sağlık harcamalarının ve yatırımlarının artması aslında ne kadar çok hastalandığımızın bir göstergesi olarak da anılmalıdır. Küresel iklim değişikliğinin önüne geçmek için doğalgaz gibi daha temiz enerji kaynaklarına yönelim hızlandırılarak uzun vadede ise yenilenebilir enerji yatırımları yapılmalıdır. İmar planlarında belirtilen yeşil alan varlığının yeni kentleşme alanlarında kontrol edilmesi, şehir içi ulaşım planlarında raylı sistem gibi uygulamaların yer alması gerekir. Orman, mera, tarım ve yerleşim gibi arazi kullanımlarının iklim değişikliğini olumsuz yönde etkilemesi engellenmelidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.