Dünya Keldanileri Patriği: 1915 olaylarında 160 bin Keldani de katledildi, ancak bugünkü Türkiye ile ilgisi yok

Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da restore edilen Mar Petyum Keldani Kilisesi'ni 100 yıl sonra ilk kez bir Keldani Patriği ziyaret ederek ayin düzenledi. Dünya Keldanileri Patriği Mar Luis Rafail 1'inci Sako, Ermeni katliamının yapıldığı...

18 Nisan 2015 Cumartesi 15:42
Dünya Keldanileri Patriği: 1915 olaylarında 160 bin Keldani de katledildi, ancak bugünkü Türkiye ile ilgisi yok






Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da restore edilen Mar Petyum Keldani Kilisesi'ni 100 yıl sonra ilk kez bir Keldani Patriği ziyaret ederek ayin düzenledi. Dünya Keldanileri Patriği Mar Luis Rafail 1'inci Sako, Ermeni katliamının yapıldığı iddia edilen 1915 olaylarıyla ilgili olarak, "Eskiden bu zulüm, katliamlar oldu. 1915 yılında 160 bin Keldani'de bu topraklarda öldürüldü. Ama bu yeni Türkiye'nin sorumluluğunda olan bir şey değil. Bugün biz bunlara dayalı politika da yapamayız. Biz geleceğe bakmalıyız. Bugün sevgi, barış günüdür ve buna Türkiye öncülük edebilir" dedi.
Diyarbakır'daki Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan Mar Petyum Keldani Kilisesi'nde 1 asır sonra gelen Keldani Patriği düzenlediği ayini yönetti. Mardin ve Diyarbakır'da çok az kalan Hıristiyan Keldaniler'in katıldığı ayini, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen de izledi. Yaklaşık 1 saat süren ayinde Irak'ın başkenti Bağdat'tan gelen Dünya Keldanileri Patriği Mar Luis Rafail 1'inci Sako'ya ABD'den Keldani Metropoliti Fadi Philip ile İstanbul'dan gelen Keldani Metropoliti Francis Yaka'da eşlik etti.
TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Türkiye ve Diyarbakır'a duaların yapıldığı ayin arasında konuşan Dünya Keldanileri Patriği Sako, Türkiye'yi övdü. Diyarbakır'ı Keldaniler'in ilk patriklik merkezi olduğu için kendileri için kutsal kabul ettiklerini ve bu kentte bulunmaktan mutlu olduklarını belirten Sako, şunları söyledi:
"Bu taş yapı tarihsel bir hatıra değeri taşıyor. Burası her türlü toplumdan insanın yaşadığı Süryani, Keldani, Arap, Kürtler'in ortak bir noktasıydı. Buralardan sorumlu olup değer veren Türkiye Hükümeti'ne teşekkür ediyoruz. Çünkü, camilere, tarihi eserlere, kiliselere önem veriyor. Bu şekilde tarihi eserler ayakta duruyor. Ayrıca Irak ve Suriye'den gelen mültecilere kapılarını açtığı için de hükümete teşekkür ederiz. Hükümetin demokratik bir yapıda olması insanların gelecek için huzur içinde yaşayabileceği bir ortamı vaad ediyor. Her türlü radikalimzden uzak dinsel veya etnik, köken olarak bütün milliyetçi tavırlardan uzak bir ortamda yaşamak insanlara huzuru sağlar. Ortadoğu'daki problemlerin çoğu da daha çok milliyetçilik düşüncesine sahip olmaktan kaynaklanıyor. Milliyetçilik bütün probelmlerin kaynağıdır. İnsanların sevgi ve barış içinde ortak bir yaşamda birlikte yaşamalarını arzu ediyoruz."

Ayini izleyen Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ile Diyarbakır Kırklar Meclisi Başkan Vekili Yazar Şeyhmus Diken'e teşekkür eden Sako, "Bizi yanlız bırakmadığınız için teşekkür ederiz" dedi. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Birbirimizi tanıdıkça daha çok seveceğiz" dedi. Kırklar Meclisi Başkan Vekili Şeyhmus Diken'in "100 yıl sonra Diyarbakır'a bir Keldani patriğinin gelmesi bizi sevindirdi" demesi Patrik ve ayine katılanlar tarafından alkışlandı. Patrik, yazar Şeyhmus Diken'e Kürtçe teşekkür anlamına gelen "Spas" diyerek karşılık verdi.
"KELDANİLER DE ÖLDÜRÜLDÜ AMA BİZ GELECEĞE BAKMALIYIZ"
Ayinden sonra gazetecilerin Papa Francesco'nun "Ermeni soykırımı vardır" ile Avrupa Parlamentosu'nun Ermeni soykırımı tasarısına onay vermesiyle ilgili soruları yanıtlayan Patrik Mar Luis Rafail 1'inci Sako, 1915 ve önceki yıllardaki zulüm veya katliamların şimdiki Türkiye'nin sorumluluğunda olmadığını söyledi. Sako, şöyle dedi:
"Bu eski bir tarihtir. Eskiden çok zulümler oldu. Ama bu yeni Türkiye'nin sorumluluğunda olan bir şey değildir. Eski Türkiye'yi ilgilendirir. Umarım bu bize ders olur. Katliam, ölümlerden ders çıkarmak lazım. Bugünkü Türkiye'yi ilgilendirmez, bizi de bağlamaz. Ölümlerin hepsinin bugün bitmesi lazım. Bugün sevgi, barış günüdür. Barış ve sevgi için yaşamamız lazım. Türkiye barış ve sevgi konusunda da öncülük edebilir. Türkiye'deki rejim, medeni bir rejimdir, dine dayalı bir rejim değildir. İslam dünyasınında Türkiye'den alacağı çok dersler vardır. Herkes Türkiye'de dinine bağlı yaşayabiliyor. Kuran-ı Kerim'de de herkesin dini kendinedir deniyor. Din Allah'ındır, memleket tüm insanlarındır. Biz sevgi barış diliyoruz. 1915 olayları ve daha evvelki olaylar şimdiki Türkiye'nin sorumluluğu altında değildir. Biz geleceğimize bakmak zorundayız. 1915 yılındaki olaylarda Diyarbakır, Van, Siirt, Mardin ve Hakkari'de bu topraklarda 160 bin Keldani de öldürüldü. Ama bugün biz bunlara dayalı politika yapamayız. Biz geleceğe bakmalıyız."
Diyarbakır'daki Keldani Patrikliği'nin 1828 yılında Keldanilerin daha yoğun yaşadığı ve Osmanlı idaresi altında bulunan Musul'a taşındığını Sako, "Patriklik daha önce Musul'a taşındı. 1915 olaylarıyla bir ilgisi yok" dedi.
Patrik Sako ile diğer metropolit ve papazlar daha sonra kilisenin bahçesinde Paskalya Bayramı nedeniyle Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, yazar Şeyhmus Diken ve diğer davetliler ile yumurta tokuşturdu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.