Edirne’de 112'nin Kadın Ambulans Sürücüleri

EDİRNE İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Komuta merkezinde ATT ve paramedik olarak görev yapan 10’u kadın 18 görevliye ileri sürüş teknikleri ve zor şartlarda araç kullanma eğitimi verdi. Yaklaşık 1 hafta süren teorik ve pratik eğitimlerin...

05 Kasım 2014 Çarşamba 11:21
Edirne’de 112'nin Kadın Ambulans Sürücüleri






EDİRNE İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Komuta merkezinde ATT ve paramedik olarak görev yapan 10’u kadın 18 görevliye ileri sürüş teknikleri ve zor şartlarda araç kullanma eğitimi verdi. Yaklaşık 1 hafta süren teorik ve pratik eğitimlerin ardında erkekler kadar usta sürücü haline gelen kadınlar, ambulanslarda görev yapmaya başladı.
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerin ardından ambulanslarda acil tıp teknisyeni (ATT) olarak görev yapanların da araç kullanmalarına olanak sağlandı. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, 112 ambulanslarında ATT ve paramaedik olarak çalışan çoğunluğu kadınların bulunduğu görevlilere ileri sürüş teknikleri ve zor şartlarda hasta taşıma eğitimi verdi. Kırklareli’nin Babaeski İlçesi yakınlarındaki trafiğe kapalı alanda yapılan eğitimlerde çoğunluğu kadın paramediklere ambulans kullanmanın yanı sıra hızlı ve kontrollü araç kullanım eğitimleri verildi. Parkurundaki slalom ve hızlı duruş parklarında oldukça başarılı sürüş gerçekleştiren 10’u kadın 18 ATT’ye sertifikaları verilerek göreve başladı.
Edirne İl Sağlık Müdürü vekili Dr. Muhsin Kişioğlu, her ay düzenlenen eğitimlerde Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’de görev yapan ATT’lere ileri sürüş teknikleri öğretilerek göreve başlattıklarını söyledi. Kişioğlu, “Bölgemizde bir haftalık eğitimlerde öncelikle teorik ardında trafiğe kapalı alanda pratik ambulans sürüş eğitimleri verdik. Özellikle kadın görevlilerimiz oldukça başarılı sürüş gerçekleştirdiler. Bu eğitimler sonucunda ilk müdahaleyi yapan arkadaşlarımız daha sonra ambulansla zor şartlarda bile olsa en yakın sağlık kuruşuna sevkini sağlıyor. 10’u kadın 18 yeni sürücü arkadaşımız eğitimlerinin ardından görevlerine başladı” dedi.
Eğitmen Sami Tosun ise ambulans sürücülüğü eğitimlerinde zincir takmadan, akü takviyesine, kötü hava şartlarında direksiyon hakimiyetine kadar eğitimleri verdiklerini söyledi. Kadın görevlilerin erkekler kadar başarılı olduğunu ifade eden Tosun, “Sabah nöbete geldiklerinde gerekli bakımlar nasıl yapılır gibi konuları da öğretiyoruz. Karşılaşabilecekleri her türlü tehlike için slalom, manevra kabiliyeti kazandırdık. Amacımız tüm ATT olarak görev yapan görevli arkadaşlarımıza bu eğitimi vererek iyi ambulans sürücüsü haline getirmek. Kadın arkadaşlarımız iyi bir şekilde araç kullanmaya başladı. Çok iyi olacaklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Ambulans sürüş eğitimi alan acil tıp teknisyeni Asiye Özen de normal araçlardan çok daha zor olan ambulans sürücülüğünü kısa sürede öğrenerek göreve başladıklarını söyledi. Hızlı ve kontrollü olarak ambulans kullanmak için eğitildiklerini kaydeden Özen şunları söyledi:
“Ambulans sürücülüğü eğitimlerimizi tamamladık. Amacımız hastalarımızı ya da yaralıları en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmak. Bunun için zor hava şartları, direksiyon hakimiyeti ve manevra eğitimleri aldık. Oldukça iyi geçen eğitimlerin ardından şu anda ambulansları iyi kullanabilen ATT’ler haline geldik. Takibi normal araç kullanma ile ambulans kullanmak çok farklı. Büyük bir araç, hakim olmak çok daha zor. Manevraları çok daha keskin, hızlı ve kontrolü gitmek zorundayız. Ama bu eğitimlerde hepsini öğrendik”
Eğitimleri tamamlanan 18 ATT ve paramediklere Edirne İl Sağlık Müdürü vekili Dr. Muhsin Kişioğlu tarafından sertifikaları verilerek görevlerine başladı.

FOTOĞRAFLI
 EDİRNE’DE AMBULANSLAR KADIN SÜRÜCÜLERE EMANET

Engin ÖZMEN/EDİRNE,

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.