Edirne'de, ‘tuz Kullanımı Azaltılsın' Kararı

EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, lokantalar, kamu kuruları yemekhaneleri, toplu üretim yapan yemek firmalarında ve fırınlarda tuz kullanımının azaltılması kararı aldı. Toplantı salonunda Vali...

24 Ekim 2014 Cuma 18:21
Edirne'de, ‘tuz Kullanımı Azaltılsın' Kararı






EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, lokantalar, kamu kuruları yemekhaneleri, toplu üretim yapan yemek firmalarında ve fırınlarda tuz kullanımının azaltılması kararı aldı.
Toplantı salonunda Vali Dursun Ali Şahin'in başkanlık ettiği İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında hipertansiyon ve böbrek hastalıklarına neden olan tuzun Türk toplumumda dünya ortalamasının üzerinde tüketildiği, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda tuz tüketimin 15 mg/gün olarak belirlendiği ve bu tüketim miktarının azaltılması yönünde çalışmalar başlatıldığı belirtildi.
Normal sağlıklı bir insanın günde 5 gram tuz tüketmesinin yeterli olduğunun altı çizilen toplantıda toplu olarak yemek yenilen yerler ve lokantalarda tuzlukların kaldırılmasına, müşterinin talep etmesi halinde masalara tuzluk verilmesine, Kamu kurum ve özel işyeri yemekhanelerinde tuzlukların masalardan kaldırılarak, yemekhanenin belirli bir noktasında bulundurulmasına karar verildi. Ayrıca toplu olarak üretim yapan yemek firmalarında yemek yaparken tuz kullanımının 3’te 1 oranında azaltılmasına ve fırınlarda ekmek üretirken kullanılan tuz miktarının düşürülmesine kararları alındı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şeker ve tuzun tamamen yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, “Biliyorsunuz daha önce şeker kullanımını azaltmak için bir çalışma yapmış ve bazı kararlar almıştık. Şeker konusunda çok olumlu tepkiler aldık, burada bizim amacımız şeker ve tuzu tamamen yasaklamak değil, böyle bir şey asla söz konusu olamaz, biz sadece şeker ve tuz kullanımının azaltılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarda Türk insanının dünya ortalamasının çok üzerinde günlük 15 gr/gün tuz tükettiği tespit edildi. Bir insanın günlük tuz ihtiyacının 5 gram olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Bu miktarı da biz zaten normal gıdalardan temin ediyoruz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda İl Hıfzıssıhha Kurulu olarak kullanılan tuz miktarının azaltılması için bazı kararlar aldık. Bu aldığımız kararlarla tuzu tamamen yasaklamıyoruz, sadece kullanımını azaltmak istiyoruz” dedi.
ÇAYDA ŞEKERİ DE YASAKLAMIŞTI
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, daha önceki İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında kıraathane ve çay ocaklarında çayların tek şekerli içilmesine ve 2 yerel gazete ile 1 ulusal gazete bulundurulması zorunluluğu getirmişti. Ayrıca bahse konu yerlerde bardakların elle değil, bulaşık makinesiyle yıkanması kararı alınarak işletmelere yeni düzenlemeye geçmek için 3 ay süre verilmişti.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.