Efsane pilot Necati Artan, son yolculuğuna uğurlandı

TÜRK Hava Kuvvetleri'nin 50 yıl önce uçan ikinci akrobasi takımı 'Uçan Kuğular'ın kurucusu emekli Hava Pilot Yarbay 87 yaşındaki Necati Artan'ın cenazesi, düzenlenen askeri törenin ardından toprağa verildi. Geçen 24 Şubat'ta rahatsızlanınca...

08 Mart 2015 Pazar 18:49
Efsane pilot Necati Artan, son yolculuğuna uğurlandı






TÜRK Hava Kuvvetleri'nin 50 yıl önce uçan ikinci akrobasi takımı 'Uçan Kuğular'ın kurucusu emekli Hava Pilot Yarbay 87 yaşındaki Necati Artan'ın cenazesi, düzenlenen askeri törenin ardından toprağa verildi.
Geçen 24 Şubat'ta rahatsızlanınca Marmaris Özel Yücelen Hastanesi'ne kaldırılan Türk Havacılık Tarihi'nin efsane ismi Necati Artan'a mide kanaması teşhisi konulup, yoğun bakıma alındı. Türkiye'nin ilk jet pilotlarından olan Artan, 4 Mart'ta yaşamını yitirdi. Efsane Pilot Artan için Datça ilçe merkezindeki Fatih Camii'nde bugün cenaze töreni düzenlendi. Törene, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgenaral Abidin Ünal, Konya'dan gelen Türk Yıldızları ekibi, Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Datça Garnizon Komutanı Hava Albay Erdal Maviş, Belediye Başkan Vekili Gürsel Uçar, Necati artan'ın eşi 83 yaşındaki Güngör Artan ve kızları Necef Yüksel ile Gamze Başaran ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgenarl Abidin Ünal, eşi Güngör Artan'a başsağlığı dileğinde bulunarak, "Necati Yarbay, ülkemizde havacılığı sevdiren ve bugüne kadar emek veren çok değerli bir pilottu. Kendisini hiçbir zaman unutmayacağız" dedi. Türk Yıldızları Filo Komutanı Pilot Yarbay Zeki Koltukoğlu da Necati Artan'ın Türk akrobasinin liderlerinden biri olduğunu belirterek, "Hava Kuvvetleri'nin ilklerine imza attı. Onun vefatı bizi oldukça üzdü. İlk uçuşumuzu O'na adayacağız. İlk uçuşumuzu 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde gerçekleştireceğiz. O gün şehitlerimizi anarken, yapacağımız bazı akrobasi hareketlerini Necati Artan'a adayacağız" diye konuştu.
İkindide kılınan cenaze namazının ardından Artan'ın cenazesi, Datça'nın Emecik Mahallesi Mezarlığı'nda gözyaşları içinde toprağa verildi.
Aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin halk arasında 'Uçan Kuğular' olarak bilinen ikinci akrobasi takımı Milli Akrotim'in kurucusu olan Hava Pilot Yarbay Necati Artan'ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular'ın F-86 uçakları ile o dönemde İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptıkları gösteri büyük ilgi çekmişti. 31 Ekim 1965'te Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi ise uzun yıllar konuşuldu. 191'inci Filo Komutanlığı yaptıktan sonra emekli olup, Muğla'nın Datça İlçesi'ne yerleşen Artan için Türk Yıldızları, geçen 27 Haziran'da, Datça semalarında saygı uçuşu yapıp, vefa örneği göstermişti. Artan, Türk Yıldızları'nı sahilden selamlamıştı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.