(Ek bilgilerle - Yeniden) - Davutoğlu Mega Proje'yi açıkladı

 Ek bilgilerle Yeniden ------------------------   Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu bugün mega projeyi açıkladı. '3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli' adı verilen projesi kapsamında...

27 Şubat 2015 Cuma 17:02
(Ek bilgilerle - Yeniden) - Davutoğlu Mega Proje'yi açıkladı






 Ek bilgilerle Yeniden

------------------------

 

Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu bugün mega projeyi açıkladı. '3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli' adı verilen projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na Marmaray ve Avrasya Tüneli'nden sonra 3. Boğaz geçişi yapılacak. Mega proje, 3 katlı olacak, orta kattan metro, diğer katlardan ise tekerlekli araçlar geçecek. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje 5 yıl içinde tamamlanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yepyeni bir İstanbul'a bir mega projeyle hep birlikte yürüyoruz. Bu yeni İstanbul'da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var. Ama en önemlisi, İstanbul üzerinden yeni Türkiye'nin işaret fişeği var. Yeni Türkiye'nin işaret fişeği hayırlı olsun. Daha nice projelerle, yeni Türkiye'nin omurgalarını, sütunlarını ve en önemlisi insan dokusuyla birlikte yeni Türkiye'nin yeni nesillerini geleceğe hazırlıyoruz. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bu şehir, dünyanın en büyük havalimanı ile kıtaları birleştiren Marmaray ile bu büyük mega projeyle, dünyada ilk olacak bu projeyle, 3 imparatorluktan sonra 4. küresel güç olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin habercisidir" diye konuştu.

4. BÜYÜK DÜNYA DEVLETİ
Tarihi bir günde tarihi bir proje için İstanbul'un huzuruna çıktıklarını söyleyen Davutoğlu, "İstanbul, tarihin özne şehridir. Geleceğin, küresel dünyanın da özne şehri olacaktır. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış olan aziz İstanbul, bugün 3 katlı büyük İstanbul Tüneli projesiyle, aslında, küresel bir güç olma yolunda ilerleyen, 4. büyük dünya devleti olacak Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceğini, dokusunda, bünyesinde, genlerinde barındırmaktadır" dedi.

DÜNYADA İKİNCİ TÜNEL İSTANBULDA
İstanbul'un 3 imparatorluğa başkentlik yaptığını söyleyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"M.S. 6. Yüzyılda Jüstinyen, Ayasofya'yı dünyanın en büyük ibadethanesini olarak inşa ettiren Jüstinyen, Hz. Süleyman ve Süleyman mabedini kast ederek, "İşte seni burada geçtim der. Ondan yaklaşık 1000 yıl sonra Kanuni Sultan Süleyman, Süleymaniye'nin açılışında dünyadaki en görkemli mescidi, camiyi inşa etmiştir. Bir imparatorluk yıkılırken bile 1875'te dünyadaki ikinci tünel, şimdi hala kullandığımız tünel, İstanbul'da açılmıştı. İstanbul iddialı milletlerin elinden yükselir. İddia sahibi olan milletler, devletler İstanbul'a sahip olmakla küresel güç olurlar. İstanbul kendisine hakkını verene, tarihin hakkını verir. İstanbul kendisine saygı gösterene bütün insanlığın saygı göstermesini sağlar. Eğer bizim medeniyetimiz tek bir şehirle anlatılsaydı o şehir İstanbul olurdu..."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1994 yılında İstanbul'da büyükşehir belediye başkanı olmasıyla, 90'lı yıllarda hava kirliliği, çöp tepeleriyle anılan İstanbul'un kaderinin değiştiğini söyleyen Davutoğlu, "İstanbul edilgen ve nesne olmaktan çıkıp, tekrar tarihin özne şehri oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye'ye sunduğu hizmetler yanında, İstanbul'a aşık olarak sunduğu bu güzel hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"BAŞKALARI GIBTA EDECEK"
1994'ten bu yana İstanbul'un büyük sıkıntılarının tek tek çözüldüğünü belirten Davutoğlu, "6. yüzyılda dünyanın en büyük ibadethanesi Ayasofya'nın yapılması gibi, 16. yüzyılda dünyanın en büyük camisi Süleymaniye'nin yapılması gibi, 1875'te dünyanın ikinci tünelinin İstanbul'da açılması gibi, İstanbul'u artık dünyanın en büyük projelerinin merkezi haline getiriyoruz. Artık İstanbul dünyayı izlemeyecek, dünya, İstanbul'u izleyecek. Artık Türkiye, başkalarını takip etmeyecek, başkaları Türkiye'yi gıptayla ve hayranlıkla takip edecek" dedi.

ÖNCÜ ŞEHİR İSTANBUL
İstanbul'da Marmaray ve yüksek hızlı tren projelerini hizmete açtıklarını, 3. Köprü ve dünyanın en büyük havalimanı olacak 3. Havalimanı inşaatların sürdüğünü belirten Davutoğlu, "Dünyada her gittiğimiz yerde bize üçüncü havalimanını soruyorlar. İlk fazı 29 Ekim 2017'de bitecek. 4 fazı bittiğinde 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. İstanbul'a doğru gelen her uçak, o uçağın içindeki her insan, İstanbul'un feyzinden, bereketinden istifade edecek. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Afrika'ya giden hiçbir uçak, İstanbul'a inmeden, İstanbul'un huzurunda selam durmadan yoluna devam etmeyecek. Bu aşkla çalışıyoruz. Dünyanın en büyük havalimanı, dünyanın kıtaları birleştiren ilk geçişi olan Marmaray ve birçok önemli projeyle İstanbul'u tekrar dünyanın öncü şehri haline getiriyoruz" diye konuştu.

"4. PARLAK DÖNEM TÜRKİYE CUMHURİYETİ"
Davutoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"İstanbul, geçmişte nasıl 3 imparatorluğa başkentlik yapmışsa, inşallah yükselen Türkiye'nin, küresel güç olan Türkiye'nin, dünyanın en önemli güçlerinden biri haline gelecek olan Türkiye Cumhuriyeti devleti döneminde 4. parlak dönemine yaşayacak ve sadece Türkiye'nin değil, yerkürenin başkenti olacak. Bugün müjdelediğimiz üç katlı büyük İstanbul tüneli projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek, 3 imparatorluk demek. 3 kat, iki karayolu, bir metro yoluyla Boğaz'ın altında geçecek 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük, küresel devleti Türkiye Cumhuriyeti devletinin işaret fişeği olacak. İstanbul'a her şey yakışır. İstanbul'a lider olmak yakışır, İstanbul'a her şey değer, İstanbul'a bütün mega projeler değer. İstanbul, tarihin önünde yürümeye değer bir şehir olarak, bu değer projelere geleceğe kararlı bir şekilde yürüyecek..."

ÇEVRE DOSTU PROJE
Projenin ikinci önemli özelliğinin zaman tasarrufu olduğunu belirten Davutoğlu, Hasdal- Ümraniye Çamlık arasının 14 dakikada, İncirli-Sögütlüçeşme arasının 40 dakikada geçileceğini söyledi.
Davutoğlu, "3 havalimanı, köprüleri ve köprülere birbirine bağlayan bu akslar zaman tasarrufunu maksimuma çıkaracak. Bu proje çevre dostu bir proje. İstanbul'un siluetine hiçbir zarar vermeyecek. Aksine, trafik üzerinden İstanbul'a oluşturacak zararı ortadan kaldıracak. Bu projeyle sera gazı yıllık 115 bin ton azalacak. Havayı zehirleyen gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Yeni bir arazi kullanımına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlayacak. Yıllık yaka geçişleri 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak. İstanbulluya saygı gösteren, zaman tasarrufu sunan, çevre dostu bir projeden bahsediyoruz" dedi.
Güvenliğin en ince detayına kadar düşünüldüğünü belirten Davutoğlu, yangın algılama, kamera sistemleri, 500 metrede bir duraklama alanları, 3 kat arasında geçişler, otomatik sinyalizasyon sistemleri bulunacağını bildirdi.

YENİ TÜRKİYE'NİN İŞARET FİŞEĞİ
Davutoğlu, "Yepyeni bir İstanbul'a bir mega projeyle hep birlikte yürüyoruz. Bu yeni İstanbul'da İstanbulluya saygı var, mekana saygı var, çevreye saygı var. Ama en önemlisi, İstanbul üzerinden yeni Türkiye'nin işaret fişeği var. Yeni Türkiye'nin işaret fişeği hayırlı olsun. Daha nice projelerle, yeni Türkiye'nin omurgalarını, sütunlarını ve en önemlisi insan dokusuyla birlikte yeni Türkiye'nin yeni nesillerini geleceğe hazırlıyoruz. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış bu şehir, dünyanın en büyük havalimanı ile kıtaları birleştiren Marmaray ile bu büyük mega projeyle, dünyada ilk olacak bu projeyle, 3 imparatorluktan sonra 4. küresel güç olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin habercisidir" diye konuştu.

DÜNYADA İLK OLACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da mega projenin sadece Türkiye'de değil dünyada bir ilk olacağını söyledi. Son 12 yılda altyapı yatırımlarında çok önemli mesafeler kat edildiğini belirten Elvan, "Dünyada bir ilki başarıyoruz. Bu ilk, Türkiye'nin alt yapı noktasında geldiği noktayı ifade eden sembol değerdedir. Bu proje, sadece kıtaları değil dünyayı birleştiren İstanbul'un fiziğine dokunup ruhunu rahatlatacak projedir. Sizlere dünyada bir ilk özelliği olan, İstanbul trafiğini rahatlatıp toplu ulaşımına neşter vuran, İstanbul ulaşımını bir omurgaya oturtan metro hatlarını ve kara yollarını birleştiren 3 katlı büyük İstanbul tünelini sunuyorum" diye konuştu.

DÜNYADA İLK KEZ TASARLADIK
Mega proje üzerinde 10 aydır çalıştıklarını belirten Elvan, "Öncelikle İstanbul'un güzergah ve yolcu talep analizini gerçekleştirdik. Mevcut ve yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde oluşan durumu 10 yıllık projeksiyonlarla irdeledik. Modelleme sonuçlarına göre, Boğaz'ın altından iki yeni tünel yapma gereği ortaya çıktı. Bunlar, Boğaziçi Köprüsü'nü altından bir metro tünel geçişi, diğeri ise, FSM Köprüsü altından karayolu geçiş tüneli. Boğazın altında iki ayrı tünel inşa etme yerine hem metro hem karayolu geçişi için dünyada ilk defa 3 katlı bir tünel tasarladık" dedi.

(FOTOĞRAF) 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.