Emniyete yerli İnsansız Hava Aracı

Tolga ÖZBEK / İSTANBUL () - SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, artan terör olaylarından havadan takip ve istihbarat sağlanması amacıyla yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) alınacağını açıkladı. Acil...

21 Ağustos 2015 Cuma 18:25
Emniyete yerli İnsansız Hava Aracı






Tolga ÖZBEK / İSTANBUL () - SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, artan terör olaylarından havadan takip ve istihbarat sağlanması amacıyla yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) alınacağını açıkladı.
Acil alım programında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından geliştiren Anka ile Kale/Baykar grubunun tasarladığı Bayraktar Taktik İHA sistemlerinden 15’er uçak ve 5 yer istasyonunun teslimatı önümüzdeki yıldan itibaren başlayacak.
ACİL İHTİYAÇ
SSM’den verilen bilgiye göre alım iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk etapta acil ihtiyaç kapsamında ikişer set yani 6 Anka ve 6 Bayraktar’dan oluşan İHA’lar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmeye başlanacak. İlk teslimat, Haziran 2016’da Kale/Baykar tarafından gerçekleştirilecek. Bunu 2017’de TAI’nin Anka teslimatı izleyecek. İkinci pakette ise kalan İHA’lar 2020’ye kadar Emniyet havacılık birimlerine verilecek.
TSK TARAFINDAN KULLANILIYOR

Milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar, Taktik İHA sınıfında. 8 bin metreden uçabilen araç, 24 saat havada kalabiliyor. 150 kilometrelik alanda çektiği görüntüleri yer istasyonuna iletiyor. Toplam 12 Bayraktar, geçtiğimiz aylarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmişti. Eğitimleri tamamlanmak üzere olan Taktik İHA’lara kamera modifikasyonu da tamamlandı. Sistemlerin önümüzdeki aydan itibaren Güneydoğu’da göreve başlaması planlanıyor.
ANKA’YA ÖZEL RADAR
TAI tarafından geliştirilen Anka ise MALE (Orta İrtifa Uzun Havada Kalış) olarak adlandırılan sınıfta. Seyir irtifası 10 bin metre olan araç, 24 saat uçabiliyor. TAI, Anka’nın A ve B modellerinde test çalışmalarını yapmıştı. Halen imalatçı Anka-S modeli üzerinde çalışıyor. Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR 300 kamerası ile hedeflerini takip edecek sistem ayrıca CATS hedefleme sistemine de sahip olacak. Uydu üzerinden uzun menzilli operasyon yapabilecek Anka-s, 2017’den itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek.
EMNİYET'İN İSTİHBARAT KABİLİYETİ ARTIRILIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, 2 yıldır Kale/Baykar imalatı, elden atılan mini-İHA sistemlerini kullanıyor. Mini-İHA’lar operasyon bölgesinde hızlı istihbarat amaçlı elden atılıyor. Aldığı görüntüyü yere ileten sistem aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Katar Ordusu tarafından da kullanılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün envanterinde Kingair 350 tipi kamera ve sistemlere sahip insanlı istihbarat uçağı da bulunuyor. Ayrıca Bell 430 tipi helikoptere takılan kamera sistemleri ile gece ve gündüz takip gerçekleştirilebiliyor.

FOTOĞRAF 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.