'En iyi sürü bekçi köpeği' için 6 ay sıra bekliyorlar

ABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edildikten sonra üne kavuşan akbaşın yavrusunu isteyenlere 6 ay sonrasına gün veriliyor.

19 Aralık 2017 Salı 12:02
'En iyi sürü bekçi köpeği' için 6 ay sıra bekliyorlar






ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - ABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildikten sonra üne kavuşan Anadolu'ya özgü akbaşın yavrusunu isteyenler 6 ay kadar sıra bekliyor.

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde 2009'da kurulan Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezi'nde koruma altına alınan 80 damızlık akbaş, bugüne kadar yaklaşık 600 yavru dünyaya getirdi.

Bu yavrulara sahip olmak isteyenlerin yoğunluğu nedeniyle merkez, oluşturduğu listede sıralama yapıyor. Merkeze ulaşanlar öncelikle isimlerini listeye yazdırıyor. Akbaşların yavruları olduğunda talep doğrultusunda kişilerle irtibat kuruluyor.

Yoğun talebi karşılamakta sıkıntı çeken yetkililer, akbaş yavrusu isteyenlere 6 ay sonrasına kadar gün veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a akbaş hediyesi

Sivrihisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve Akbaş Çoban Köpeği Irkını Araştırma Koruma Geliştirme Tanıtma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Erhan Ulutürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akbaşların ailelere ve çocuklara son derece sadık ve uysal köpek olduklarını belirterek, saldırgan özelliği bulunmayan bu hayvanların bulundukları alanları canı pahasına koruduğunu kaydetti.

Akbaşların ününün yayıldığını ifade eden Ulutürk, şöyle konuştu:

"ABD'de 1997 yılında 'En iyi sürü bekçi köpeği' seçilen akbaşı komşusunda gören hemen bir tane de kendisine istiyor. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'i ziyaretinde kendisine akbaş hediye etmiştik. Çok hoşuna gitmişti. Bizden bir tane daha istedi. Bu da bize gurur veriyor. Cumhurbaşkanımızın akbaşları aldığı duyulduktan sonra bu ırkın ünü daha da arttı."

"Talebi karşılamakta zorluk çekiyoruz"

Ulutürk, geniş alanları seven bu ırkın genellikle bekçilik ve koruma görevi yaptığını vurguladı.

Akbaşlara yoğun talep olduğunu anlatan Ulutürk, şunları kaydetti:

"2010'dan bugüne kadar yaklaşık 600 yavru verdik. 'Akbaş yavrusu oldu mu, ne zaman gelip alabiliriz' gibi taleplerle sürekli aranıyoruz. Talep yoğun olduğundan bazen karşılamakta sıkıntı çekiyoruz. Akbaş isteyenlere 5-6 ay sonrasına gün veriyoruz. İlk etapta yavrularını verirken, şimdilerde damızlık isteyenleri de kırmıyoruz. Akbaşın tüm özelliklerine sahip damızlıkları da veriyoruz. Erkek akbaşlara yoğun talep oluyor. Biz genellikle bir erkek bir de dişi vermeye gayret gösteriyoruz. Böylece ırkın sağlıklı çoğalması da sağlanabiliyor."

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}❮❯"En iyi sürü bekçi köpeği" için 6 ay sıra bekliyorlarABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" seçilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edildikten sonra üne kavuşan Anadolu'ya özgü akbaşın yavrusunu isteyenler 6 ay kadar sıra bekliyor. ( Deniz Açık - Anadolu Ajansı )19.12.2017 Deniz Açık1 / 8
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.