Ermeni kilisesini ziyaret eden Bakan Bozkır: Üçüncü şahısları aramızdan çekilmeye davet ediyoruz

Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () ERMENİ kilisesini ziyaret eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyi ABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum"...

21 Nisan 2015 Salı 14:30
Ermeni kilisesini ziyaret eden Bakan Bozkır: Üçüncü şahısları aramızdan çekilmeye davet ediyoruz






Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () ERMENİ kilisesini ziyaret eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyi ABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Kocamustafapaşa'daki Surp Kevork Ermeni Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bozkır, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 Olayları ile ilgili yapması beklenen açıklamada "soykırım" kelimesini kullandığı takdirde ne olacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyi ABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum. Benim bu kadar yıllık tecrübeme istinaden tahminim ve akıl yolumun beni buraya getirdiği nokta ABD Başkanı'nın bu kelimeyi kullanmayacağı yolunda. Kullandığı takdirde böyle bir ifadenin yaratabileceği sonuçlarında hem bölgemiz için hem dünya barışı için hem gelecek nesillere aktaracağımız mesajlar bakımından çok önemli yanlış sonuçları olacağını düşünüyorum."

"ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARI ARAMIZDAN ÇEKİLMEYE DAVET EDİYORUZ"
Bozkır, şöyle devam etti:

"Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadığı acılara şahitlik ediyoruz. Bu yaşanan olayları kötü bir hadise olarak görüyoruz. Ancak gerçekten bu tarihi olayların kutlanmasına, anılmasına hiçbir itirazımız yok. Ama bütün bu ilişkiyi bir yıla hapsetmek, 1915 yılına hapsetmek yanlıştır diye düşünüyoruz. Tarihi bir perspektiften bakılması doğru olacaktır. 1870 ile 1920 yılları arasında yaşanmış, gerçekten çok değişik olaylar vardır. Bunlarla birlikte değerlendirildiğinde bütün bu bin yıllık ilişkiyi tek bir soykırım kelimesine hapsedildiği takdirde bu geleceğimize çok büyük zararlar vermeye devam edecektir. Biz bu açıdan bu tarihi olayın bir siyasi unsur haline getirilmesine karşı çıkıyoruz. Üçüncü şahısları olsun, üçüncü partileri olsun bu olayda bizim aramızdan çekilmeye davet ediyoruz. Ermenistan'ın haritadaki yerini göstermeye dahi muktedir olmayan ve ayrıca Ermeni kardeşlerimizle en ufak bir tarihi birlikteliği olmayan bu üçüncü kesimin, bütün tarihimizi ipotek altına almasına da izin vermeyeceğimizi düşünüyoruz. Ben Türkiye'de yaşayan bütün Ermeni kardeşlerimize hükümetimiz adına sevgilerimizi, muhabbetimizi ifade ediyorum. Birlikte olmaktan ve geleceğe birlikte yürüyecek olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz."

"AKIL YOLUMUN BENİ GETİRDİĞİ NOKTA ABD BAŞKANI'NIN BU KELİMEYİ KULLANMAYACAĞI YOLUNDA"
ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 Olayları ile ilgili yapması beklenen açıklamada "soykırım" kelimesini kullandığı takdirde ne olacağı sorusu üzerine Bozkır,  şöyle konuştu:

"ABD bir süper güç. Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyi ABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum. Tabiatıyla daha henüz 2-3 günümüz var. Dışişleri Bakanımız Amerika'da temaslarını yürütüyor. Benim bu kadar yıllık tecrübeme istinaden tahminim ve akıl yolumun beni buraya getirdiği nokta; ABD Başkanı'nın bu kelimeyi kullanmayacağı yolunda ama daha önümüzde bir süre var. Kullandığı takdirde böyle bir ifadenin yaratabileceği sonuçların da hem bölgemiz için hem dünya barışı için hem gelecek nesillere aktaracağımız mesajlar bakımından çok önemli yanlış sonuçları olacağını düşünüyorum."

(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.