Ertuğrul Günay; Bosna'yı Örnek Verdi 'ders Alın' Dedi

Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - İZMİR Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Bosna Hersek'in 'Bilge Kral'ı Aliya İzzetbegoviç'in ölümünün 11'inci yıldönümü nedeniyle İzmir'de düzenlenen anma toplantısına katıldı. Günay, Bosna'daki...

01 Kasım 2014 Cumartesi 11:39
Ertuğrul Günay; Bosna'yı Örnek Verdi 'ders Alın' Dedi






Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - İZMİR Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Bosna Hersek'in 'Bilge Kral'ı Aliya İzzetbegoviç'in ölümünün 11'inci yıldönümü nedeniyle İzmir'de düzenlenen anma toplantısına katıldı. Günay, Bosna'daki iç savaştan Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini belirterek, "Türkiye'yi bir takım sıkıntı, tehlikelere yönlendirmeye çalışanların bütün bu yaşananlardan ve coğrafyamızda, yakın coğrafyamızda yaşayananlardan, ders çıkarması lazım" dedi.
İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Ege Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği tarafından düzenlenen, ölümünün 11'inci yıldönümünde Bosna Hersek'in 'Bilge Kral'ı Aliya İzzetbegoviç'i anma toplantısına katıldı. Tepekule Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıda İzzetbegoviç'le anılarını anlatan Günay, 1992 yılında CHP Genel Sekreteri iken gittiği Saraybosna'da onu ilk kez gördüğünde Atatürk'e benzettiği belirterek, "Aliya sırtında parka ile içeri girdi. Beyaz teni ve mavi gözleriyle bana Mustafa Kemal'i hatırlattı. İyi ki o zaman gördüm Begoviç'i. 'Bilge Kral' sıfatı ona verilmiş uydurma bir sıfat değil. Bilgisiyle bu sıfatı hak etmiştir" dedi.
"DİNSEL OLANLA EVRENSEL OLANI HARMAN YAPMALI"
Günay, İzzetbegoviç'i en son 1996 yılında Gazi Hacı Hüsrev Bey Cami'nde namaz kılarken gördüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:
"O camiye sabah namazına giderken duvarda afişler gördüm. Afişte, Ramazan Bayramı şerefine Saraybosna Filarmoni Orketrası'nın klasik müzik konseri vereceği yazıyordu. Bizden olanla, dinsel olanla evrensel olanı harman yaptığınız zaman bu dünyada sizi top tüfek yıkamıyor. Dünyanın evrensel değrelerinden kopup da medeni geçmişinizin çok daha gerisine sürüklenirseniz medeni dünyasının gerisine düşersiniz."

"BOSNA DERS OLMALI"
İzmir Bağımsız Milletvekili Günay, Bosna Hersek'teki iç savaştan Türkiye'nin ders çıkarması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bosna Hersek bir iç savaş yaşadı. Aileler dağıldı, komşular birbirinin düşmanı oldu, çocukluk arkadaşları birbirinin gözünü çıkardı. Bütün savaşlar kötü ama iç savaş hepsinden çok daha kötü. Bütün savaşlar insanlığa karşı ama iç savaş insanın ahlakına, varlığına, yaradılışına herşeyine karşı. Bundan bizim ders çıkarmamız lazım. Türkiye'yi birtakım sıkıntılara, birtakım tehlikelere yönlendirmeye çalışanların bütün bu yaşananlardan, coğrafyamızda yaşananlardan, yakın coğrafyamızda yaşayananlardan, ders çıkarması lazım. Begoviç, bir halkı büyük bir medeni davranışla hem bağımsızlığına hem haysiyetine kavuşturmayı çalıştı. Bizim bundan ders çıkararak, önce kendi evimizde, sokağımızda, kentimizde, ülkemizde, bölgemizde, dünyanın her yerinde barışı savunmamız lazım. Savaş insanlığın geleceğine karşı işlenmiş bir vahşet, suç. Barış dünyanın gelişmesi kalkıması için vazgeçilmez bir ortam. Her şey barışla mümkün. Atatürk'ün sözü hem bizim için hem dünya için vazgeçilmez en temel düstürdur; Yurtta barış dünyada barış."

FOTOĞRAFLI 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.