Eski Bakan Alpago: Kız Çocuklarimizi Öldürüyoruz

DEVLET eski Bakanı Önay Alpago, Türkiye'de 5.5 milyon çoçuk gelin olduğunu belirterek, "4+4+4 denen yasayla kız çocukları artık ilk 4 yıldan sonra okuldan alınmakta ve 'başı bağlansın' diye kocaya verilmekte. Eğitimden koparılan...

25 Ekim 2014 Cumartesi 18:18
Eski Bakan Alpago: Kız Çocuklarimizi Öldürüyoruz






DEVLET eski Bakanı Önay Alpago, Türkiye'de 5.5 milyon çoçuk gelin olduğunu belirterek, "4+4+4 denen yasayla kız çocukları artık ilk 4 yıldan sonra okuldan alınmakta ve 'başı bağlansın' diye kocaya verilmekte. Eğitimden koparılan çocuğun sevinci, hayata bağlılığı, umutları ölmektedir. Biz kız çocuklarımızı bu kadar erken öldürüyoruz" dedi.
Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneğince Genel Maden İşçileri Sendikası salonunda düzenlenen, 'Kadın ve Kadının Toplumda Yeri' konulu panelde konuşan Alpago, yıllardır kadının ekonomik kararlarda söz ve karar sahibi olması için mücadele ettiklerini, bugün ise kadınların 'eve ölmeden dönebilir miyiz' kaygısı içinde olduğunu söyledi. İstanbul'da Güldünya'nın, Adıyaman'da Medine'nin öldürülmesi olaylarının kendisini yaraladığını ifade eden Alpago, şöyle dedi:
"İnsan hayatı, çocukların hayatı, kadınların hayatı böylesine karartılırken, eğer yasal yaptırımlarla karşılaşmıyorsa sorumlular, 12 yaşında çocuklar evlendirilirken devlet o çocukların köy meydanındaki düğününü görmezden geliyorsa, o nikahı kıyan imam ceza talimine göre suç işlediği halde yargılanmıyorsa, ya da muhtar yargılanmıyorsa, Medine'nin katilleri sorgulanmıyorsa kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını sürekli tekrar ederiz."
Dindar gençlik yetiştirileceğini söyleyen iktidar döneminde cinsel suçlarda önemli artış olduğuna dikkat çeken Alpago, şöyle devam etti:
"Fuhuş, son 8 yılda yüzde 220 oranında arttı. 186 bin kadın hayatını kuma olarak sürdürüyor. İki ilde 1 ayda 11 ve 16 yaşları arasında kız çocuklarının dünyaya getirdiği çocuk sayısı 1200. Irza geçme, çocuklara cinsel taciz suçları yüzde 125 arttı. Kadına şiddette Avrupa'da ikinciyiz. Çocuk gelinlerde Gürcistan'ı zorluyoruz 'hangimiz birinci olacağız' diye. Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre ülkemizde yaşı 11 ile 16 arasında 5.5 milyon çocuk gelin var. Daha ağzı süt kokan çocuk gelinler 11 yaşında evlenir ve 12 yaşında çocuk anne olurlar."
Çocuk ve anne ölümlerinin her yıl katlanarak arttığını ifade eden Alpago, "Çünkü o insan bedeni henüz doğum yapmaya hazır değildir. Doğanın kendisine vermediği bir yapıyı insanoğlu zorlamaktadır. İşte o zorlamanın sonrasında da bu acılar yaşanmaktadır. Milli eğitimde 4+4+4 denen bir kadersiz yasayla kız çocukları artık ilk 4 yıldan sonra okuldan alınmakta ve 'başı bağlansın' diye kocaya verilmekte. Kimi başlık parasıyla kimi berdelle kimi beşik kertmesiyle ama bir biçimde ilk 4 yıldan sonra eğitim hayatından kopmaktadır. Eğitimden koparılan çocuk, insan haklarından da yoksun kalmış demektir. Sevinci, hayata bağlılığı, umutları ölmektedir, özgürlükleri tükenmektedir. Biz kız çocuklarımızı bu kadar erken böyle öldürüyoruz. İçimiz karardı ama yaşadığımız gerçekler de böyle" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.