ESKİŞEHİR'DE ' KENT MEYDANI' TARTIŞMASI

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, () - ESKİŞEHİR'de Valilik, Atatürk Stadyumu'nun olduğu alana 'Türk Dünyası Meydanı' adıyla yapılacak olan kent meydanının maketini Vilayet Meydanı'nda sergiledi. Bazı vatandaşlar yapılacak meydanda binaların...

28 Aralık 2014 Pazar 15:28
ESKİŞEHİR'DE ' KENT MEYDANI' TARTIŞMASI






Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, () - ESKİŞEHİR'de Valilik, Atatürk Stadyumu'nun olduğu alana 'Türk Dünyası Meydanı' adıyla yapılacak olan kent meydanının maketini Vilayet Meydanı'nda sergiledi. Bazı vatandaşlar yapılacak meydanda binaların olmasına tepki gösterdi. İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan da "Kentin meydanına yapılan her türlü yapıya karşı olduğumuzun altını çizmek istiyorum " dedi.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Kalıcı Eserler Projesi kapsamında, Sazova Mahallesi'ne 33 bin kişilik yeni stadyum yapılması nedeniyle yıkılıp yerine yapılacak 'Türk Dünyası Meydanı'nın maketi halka açık bir şekilde sergilendi. Vilayet Meydanı'nda sergilenen meydan maketi vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Yeşil alan ile meydan alanının çok az olduğunu, meydanda binaların yer aldığını belirterek projeye tepki gösteren vatandaşlar, "Bu nasıl meydan? Böyle meydan olmaz" dedi. 
"HİÇBİR YAPI O MEYDANDA OLMAMALI"
Genel kurul için Eskişehir'e gelen İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan da Vilayet Meydanı'na maketi konulan Kent Meydanı'na karşı çıkarken şöyle dedi:
"Kentte yapılan meydanlar kentin kimliği ile anılır. Meydanlara ihtiyacımız var, meydanlar her zaman olmalı. Maalesef mevcut siyasi iktidar bugün ülkemizde birkaç ilimizde kent merkezindeki stadyumları kaldırarak rantı yüksek AVM'lere dönüştürmek suretiyle rant üzerinden açıkçası nemalanmak istenmektedir. Kent meydanı ile ilgili orada hiçbir şeyin olmasını ben istemem. Kent meydanı meydan olarak korunmalı halka açılmalı ve hiçbir yapının o meydanda olmamasını düşünüyorum." 

ERKUL: MEYDANDAN ÇOK İÇ AVLULU BİNALAR TOPLULUĞU 
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul da maketi sergilenen kent meydanının avlulu binalar topluluğu görünümünde olduğunu söyledi.
Erkul, "Maket olarak Vilayet Meydanı'nda sergilenen proje meydanın son hali midir? Yoksa tepkilerimizi ve halkın sinir katsayısını ölçmek için yapılan bir ön çalışma mıdır? Henüz bunu bilmiyoruz. Fakat eğer böyle ise ortaya konulan projenin tüm dünyada kabul görmüş meydan anlayışıyla yakından uzaktan ilgisi yoktur. Projede meydandan çok iç avlulu binalar topluluğu görünümü vardır. İnsanların elini kolunu sallayarak gezebileceği bir meydan ve nefes alınacak bir alan değildir sunulan bu proje" dedi.
MEYDANDAKİ YAPILAR
Eskişehir Valiliği sergilenen meydan maketiyle ilgili açıklamada bulunmazken, maket yanında meydanda yer alacak mekanların adları da yazıldı. Buna göre meydanda şunlar yer alacak: 
1- Giriş saçağı/Meydanı. 2- Çok amaçlı salon. 3-Endemik türler bahçesi. 4-Ticari birimler. 5- Giriş saçağı/Meydanı. 6- Kafeterya. 7- Kütüphane.  8- Kreş. 9- Heykel atölyesi. 10- Türk Büyükleri Sergi alanı. 11- Gölet. 12- Gizli Bahçe. 13- Kültür Evi. 14- Çocuk Parkı. 15- Meydan. 
Geçen 7 Aralık tarihinde Eskişehir'e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu da eski stadyumun yerine yapılacak olan Türk Dünyası Meydanı'nın Ankara'daki Kızılay Meydanı da dahil olmak üzere bir çok ildeki meydanlardan daha büyük olacağını söylemişti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.