Etiyopyalı Zewde topladığı atıklarla evini çiçek bahçesine çevirdi

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yaşayan 45 yaşındaki Zewde, çöpe atılan televizyon, radyo, çanak, fener ve ayakkabılara çiçek ekerek hem atıkları değerlendiriyor hem de evini süslüyor.

13 Kasım 2017 Pazartesi 16:37
Etiyopyalı Zewde topladığı atıklarla evini çiçek bahçesine çevirdi






ADDİS ABABA (AA) - Etiyopyalı Eshetu Zewde, çöpten ve sokaktan topladığı televizyon, radyo, çanak, fener ve ayakkabı atıklarını değerlendirerek evini kocaman bir çiçek bahçesine dönüştürdü.

Başkent Addis Ababa’nın Olympia bölgesinde yaşayan ve rasta saçları nedeniyle arkadaşları arasında “Rastaman” olarak tanınan Zewde’nin atıklarla ve hurdalarla güzelleştirdiği evi, sokaktan geçenlerin de hayranlığını kazanıyor.

Daha önce orduda görev yapan ve 5 yıl önce emekli olan 45 yaşındaki Zewde, AA muhabirine, çevreyi güzelleştirmenin insana kattığı değeri anladıktan sonra atıkları değerlendirme kararı verdiğini söyledi.

Kanser olan eşini bir yıl önce kaybeden ve beş çocuğuyla “çiçekten evinde” yaşayan Zewde, “Emeklilik yaklaştığında geleceğim hakkında derin derin düşünmeye başladım ve bir plan yaptım. Sonra da kenara atılmış ne bulduysam toplamaya başladım.” dedi.

“Hiçbir şey çöp değil”

Dünyadaki hiçbir şeyin çöp olmadığına inandığını dile getiren Zewde, “Eğer gözlerimiz daha güzel şeylere bakarsa zihnimiz de daha rahat ve dingin olur.” diye konuştu.

Sürekli sokakta bulduğu şeyleri topladığı için bazılarının kendisine “deli” gözüyle baktığını söyleyen Zewde, bazı kişilerin de kendisine yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.

Temizliğe büyük önem veren ve evinin önüne yerleştirdiği lavaboyu bölge halkının kullanıma açan Zewde, sokaktan geçenlerin burada ellerini ve yüzünü yıkamasına vesile oluyor.

"Müze açmak istiyorum"

“Her yıl çiçeklerimi sulamak ve bu musluk için 2 bin birr (yaklaşık 330 lira) harcıyorum. Sağ olsun bazı kişiler bana bunun için yardım ediyor.” diyen Zewde, evini güzelleştirmekle kalmayıp dikkatini çektiği bazı kişilere de bu konuda hizmet vermeye başladığını kaydetti.

“Çok fazla para kazanamasam da bazı insanların evini dekor etmeye, bitki ve çiçek ekmeye gidiyorum.” ifadesini kullanan Zewde, evini görenlerin kendisiyle fotoğraf çektirmek istediğini söyledi.

Zewde, en büyük hayalinin müze açmak, çevreye dair insanlara bir şeyler öğretmek ve geniş bir arsa satın alarak daha büyük bir bahçeye yapmak olduğunu dile getirdi.

Etiyopyalı yıldız şarkıcı Teddy Afro’nun hayranı olan ve üstünde Afro'nun resmi basılı tişörtler giyen Zewde, “O, Etiyopyalıların birliğini seviyor ve ben de birliğin güç olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.