Ezidiler, Eğitim Ve Sporla Yaşadıklarını Unutmaya Çalişiyor

Arif ARSLAN/BATMAN, () - BATMAN'a yerleştikten sonra kısa sürede savaş psikolojisini üzerilerinden atan Ezidiler, spor ve eğitim çalışmalarıyla da yaşadıklarını unutmaya çalışıyor. Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü'ne yerleşen...

06 Kasım 2014 Perşembe 11:32
Ezidiler, Eğitim Ve Sporla Yaşadıklarını Unutmaya Çalişiyor






Arif ARSLAN/BATMAN, () - BATMAN'a yerleştikten sonra kısa sürede savaş psikolojisini üzerilerinden atan Ezidiler, spor ve eğitim çalışmalarıyla da yaşadıklarını unutmaya çalışıyor. Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü'ne yerleşen yaklaşık 2 bin Ezidi için çadır kentte kurulan okula 400 öğrenci devam ediyor. İngilizce ağırlıklı Kürtçe ders gören öğrencilere, 16 Ezidi öğretmen ile gönüllü eğitimciler de destek veriyor.
IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Türkiye'de 2.5 ay önce Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü'ndeki çadır kente yaşayan Ezidiler, yaşama eğitim ve sporla tutundu. Savaşın yarattığı olumsuz psikolojiden kurtulduklarını belirten Ezidiler, kendi imkanlarıyla Uğurca Köyü girişindeki bir tesisin bahçesinde yaptıkları voleybol sahasında yalın ayakla aralarında maç yapıyor.
Şincar'da bir lisede Beden Eğitimi öğretmenliği yaptığını belirten 26 yaşındaki Ahmet Deyyah, "Savaş psikolojisini üzerimizden atmanın bir yolu da spor yapmaktır. Ezidi gençler arasında voleybol turnuvası düzenledik. Kendi imkanlarımızla file aldık, saha yaptık. Günümüzün çoğu voleybol ve futbol oynayarak geçiyor" dedi.
"BATMAN LİGİNDE OYNAMAK İSTİYORUZ"
Voleybol kadar futbol tutkunu olan Ezidi gençlerden Beşir Murat, Tahsin Reşo, Ayet Delil, Sadık Haci, Hasan Kasum, Şeref Rava ve Kadin Cafer de, Batman Amatör liginde oynamayı arzuladıklarını söyledi. Bir süreden bu yana yerleştikleri çadır kente uyum sağladıklarını anladan Tahsin Reşo, şöyle dedi:

"Buraya iyice uyum sağladık. Burada yaşama sporla bağlandık. Tek eksiğimiz spor malzemelerimizin olmayışı ve saha eksikliği. İzin alınırsa Batman Amatör liglerinde forma giymek istiyoruz. Irak'ın Şengal bölgesinde lisanslı amatör futbolculardık. Buradaki ligde de futbol oynamak istiyoruz."
İNGİLİZCE DERS GÖRÜYORLAR
Köy merkezi ile çadır kentte yaklaşık 2 bin Ezidi'nin bulunduğunu belirten Uğurca Köyü eski muhtarı Yusuf Tağay, köyde daha önce okul bulunmadığını anlatırken şöyle konuştu:
"Ezidiler için çadır kent yapılınca okula da kavuşmuş olduk. Şengal bölgesinden gelen 16 eğitimci ile Batman'daki gönüllü öğretmenler, her gün çadır kentte ders veriyor. Dersler ağırlıklı olarak İngilizce veriliyor. Kürtçe derslerin de verildiği eğitim çadırına 400 civarında Ezidi çocuğu gidiyor. Köyümüz tam bir kasabayı andırıyor. Ezidiler'in bir kulağı Şengal'de. Konuklarımız buraya her yönüyle uyum sağladılar." 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.