Giresun’da Ab Bölgeler Komitesi Toplantısı Yapıldı

AVRUPA Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nun 16'ncı toplantısı Giresun’da yapıldı. Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar konusunda Türkiye'nin takdir edidiği belirtilen toplantıda, yerel idarelere kadınların...

25 Kasım 2014 Salı 16:38
Giresun’da Ab Bölgeler Komitesi Toplantısı Yapıldı






AVRUPA Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nun 16'ncı toplantısı Giresun’da yapıldı. Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar konusunda Türkiye'nin takdir edidiği belirtilen toplantıda, yerel idarelere kadınların katılımının yetersizliği dile getirildi. 
Giresun Belediyesi’nin ev sahipliğinde New Jasmin Otel’de gerçekleştirilen toplantının, 'AB- Türkiye katılım müzakereleri ve yerel idareler üzerindeki etkileri' konulu oturumunda konuşan Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Heinz Lehmann, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesinin kendilerini çok mutlu ettiğini, yerel yönetimler olarak bu sürece katkı sağlamak adına burada olduklarını söyledi. Türkiye’nin ifade özgürlüğü, sosyal medya ve toplanma özgürlüğü konularındaki kısıtlı durumunun, AB standartlarına uyumlu olmadığı konusunda eleştiriler aldığını kaydeden Lehmann, “Ancak AB katılım süreci, özellikle hukukun özgürlüğü ve temel özgürlükler bağlamında ülkeleri ileriye götürmeyi hedefliyor. AB-Türkiye ilişkilerinin bir sonraki önemli noktası vize özgürleşmesi olabilir. 1 Ekim’de kabul edilmiş olan katılım anlaşmasıyla Türkiye bu vize yol haritasını da onaylamış durumda. Her iki taraf için de sonuç yararlar getirecektir” dedi.
“SURİYELİ VE IRAKLI SIĞINMACILAR KONUSUNDA TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ”
Suriyeli sığınmacılar ve Iraklı mülteciler konusunda Türkiye’nin göstermiş olduğu çabayı takdir ettiklerini belirten Heinz Lehmann şöyle devam etti:
“Türkiye’nin bir buçuk milyon kadar Suriyeliyi ülkesinde ağırlamasını takdir ediyoruz. Avrupa Komisyonu da bu noktada ilave bir finansal destek paketi göz önünde bulunduruyor. Aynı zamanda Türkiye’nin dinamik ekonomisi de bu noktada refaha ve Avrupa kıtasının genel anlamdaki refahına büyük bir katkıda bulunmaktadır. AB ve Türkiye arasındaki yakın ekonomik ilişkiler her iki tarafa da büyük yarar sağlamaktadır. Genel anlamda Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 38’i Avrupa Biriliği'ne yapılıyor.”
Lehmann, AB ve Türkiye arasındaki diyalogların bölgesel ve yerel düzeyde devam ettirilmesinin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.
BAŞKAN AKSU: AB DİRENCİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Giresun'un CHP'li Belediye Başkanı Kerim Aksu da, müzakereler sürecinde 2005 yılından 2013 yılına kadar hiçbir başlık açılmadığını ancak son açılan başlığın belediyeleri çok ilgilendirdiğini söyledi. Aksu, “Müzakere başlığının, yerel yönetimlerin hizmet kalitesinin artırmak amacıyla belediyelerin, gelir kaynaklarından yetki alanlarına kadar çeşitli düzenlemeler gerektirdiğini biliyoruz. Ümit ederiz ki bu başlıkta müzakereler sorunsuz tamamlanır, mevzuat ve uygulamalarımız AB ile uyumlu hale getirilir. Biz AB’nin fabrikalarını, ekonomisini istemiyoruz. İnsan haklarını, özgürlüklerini, şeffaflığını istiyor, bunların gerçekleştiği bir ülkede yaşamayı hayal ediyoruz. AB yolundaki çabamız devam edecek. Sadece ekonomik kazanımlar için bir çaba değil bu. Bağımsız yargı, insana saygılı bir toplum için AB direncimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
SCHMİDT: YEREL YÖNETİMLERE KADINLARIN KATILMASI GEREKİR
AB Türkiye Delegasyonu adına söz alan İkinci Katip Andreea Schmidt ise, Türkiye’de yerel idarelerin mali olanaklarının sınırlı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Yüksek kalitede hizmetlerin sağlanması için yerel idarelerin güçlendirilmesi gerekiyor. AB delegasyonu ve AB Komisyonu, Türkiye’deki yerel gelişmeleri takip etmektedir. Düzenli olarak ilerleme raporu hazırlanmakta ve 2013-2014 ilerleme raporu bazı eleştiriler içermektedir. Büyükşehir belediyeleriyle ilgili olarak kabul edilen bir kanunda, belediyelerin sınırları genişletmekte ve artan yetkiler sunulmaktadır. Bu, küçük belediyelerin kamu hizmetleri gerçekleştirmesini zorlaştırmaktadır. Mali bağımsızlığın bütün ülkeye yayılmadığı görülmektedir. Yerel idareye kadınların katılımı konusunda iyileştirmeler olsa da kadınların katılımı az görülüyor. Yerel yönetimlere kadınların katılması gerekir. Kadınların ve erkeklerin eşit olarak temsil edilmesi AB değerlerinden biridir. Bunun tersini iddia etmek bu çağda olanaklı değildir. Kadınların oy hakkı çok önceden verildi Türkiye’de ama bunun daha da ileriye taşınması gerekiyor. Kadınların iş gücüne katılımı Türkiye’de yeterli düzeyde değil. Kadınların iş hayatına katılması konusunda ne yapıldığını görmek istiyoruz. Kadın cinayetleri var ve bunun için neler yapıldığını tartışmak istiyoruz. Türkiye bu konuda üye ülkelerin deneyimlerinden yararlanmalıdır.”
CHP’Lİ AĞBABA: İKTİDAR PARTİSİNDEN OLURSANIZ HİZMET GELİR
Toplantının, ‘Katılımcı yerel demokrasi ‘ konulu oturumunda konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, Türkiye’de seçim döneminde başlayan baskının seçim döneminden sonra da devam ettiğini belirterek  şöyle konuştu:
“Maalesef Türkiye’ye özel bir uygulamadır ve geçmişten beri devam ediyor. Sadece AKP’ye mahsus değildir. İktidar partisinden olursanız hizmet gelir, olmazsanız hizmet gelmez. Muhalefetteki belediye başkanlarıı seçimlerde sadece rakiplerine ve siyasi partilere karşı mücadele vermezler. O kentin valisine, kaymakamına, sağlık müdürüne, emniyet teşkilatına karşı da mücadele ederler. Böyle haksızca bir durum vardır. CHP, katılımcı demokrasi konusunda çeşitli projeler geliştiriyor, örneğin kent konseyleriyle. Tüm belediyelerin de katılımcı demokrasi anlamında sivil toplum kuruluşlarını meslek örgütlerini çok önemsemesi gerekiyor.”
Toplantı diğer oturumlarla devam etti.


FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.