Göç Yolunda 130 Bin Yırtıcı Kuş Sayıldı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da, Balkanlar'dan Afrika'ya göç eden yırtıcı kuşları gözlemleyen Doğa Derneği gönüllüleri, en az 20 türden 130 bin yırtıcı kuş saydı. Doğa Derneği gönüllüleri, 15 Ağustos- 15 Ekim tarihleri arasında...

09 Kasım 2014 Pazar 10:43
Göç Yolunda 130 Bin Yırtıcı Kuş Sayıldı






Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da, Balkanlar'dan Afrika'ya göç eden yırtıcı kuşları gözlemleyen Doğa Derneği gönüllüleri, en az 20 türden 130 bin yırtıcı kuş saydı.
Doğa Derneği gönüllüleri, 15 Ağustos- 15 Ekim tarihleri arasında 3 ayrı ekiple Çukurova Deltası'ndaki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan Lagünü ile ormanlık alan, sahil kesimleri ve dağlık alanlardaki göç güzergahlarında yırtıcı kuşları saydı. 'Neophron Percnopterus' olarak bilinen ve nesli tükenme sorunu yaşayan küçük akbabaların,  Balkanlar'dan Afrika’ya göçü sırasında Adana üzerinden İskenderun Körfezi'nin doğusundaki bir darboğazdan geçtiğini belirleyen gözlem ekipleri, bin ile 3 bin çift arasında küçük akbaba saydı. Çalışmada en az 20 türden 130 bin yırtıcı kuşu kayıt altına alan ekipler, 47 binden fazla da küçük orman kartalı gördü.
'HAVALİMANI, KÖPRÜ GİBİ PROJELER TEHDİT EDİYOR'
Yaptıkları çalışmayı anlatan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, Balkanlar ve Anadolu'da kuluçkaya yatan küçük akbabaların, her yıl Afrika'ya Türkiye üzerinden göç ederek gittiklerini söyledi. Yıllardır nesli tehlike altında olan küçük akbabaların korunması için araştırmalar ve koruma faaliyetleri yürüttüklerini belirten Yılmaz şöyle konuştu:
"Çalışmalarımız hem üreme açısından, hem de göç açısından türün Türkiye'de birçok tehdit ile karşılaştığını gösteriyor. Bu durum sadece küçük akbaba değil tüm kuşlar için geçerli. İstanbul gibi göç yolları açısından küresel ölçekte öneme sahip bir darboğazda yapılması planlanan havalimanı, köprü gibi projelerin bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir."
Küçük akbaba ve diğer yırtıcı kuş türleri açısından Türkiye'deki durumun 'yok edici tehditler' barındırdığını savunan Yılmaz, "Küçük akbaba gibi süzülen yırtıcı kuşlar için, bu uzun göç yolculuğunda enerjilerini verimli şekilde kullanmalarını sağlayan sıcak hava termalleri yüzünden boğazlar ve kanallar gibi daralan kara parçaları kritik önem taşıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.