Görme Engelliden Kılavuz Yoldaki Engellere Tepki

SAMSUN'da yaşayan 33 yaşındaki görme engelli Sedat Çevik, kendileri için kaldırımlara yapılan kılavuz yollardaki engellerden şikayet ederek, "Kimi zaman bu yollara araba çekiyorlar kimi zaman da karşımıza bir direk çıkıyor" dedi. Samsun...

21 Ekim 2014 Salı 14:05
Görme Engelliden Kılavuz Yoldaki Engellere Tepki






SAMSUN'da yaşayan 33 yaşındaki görme engelli Sedat Çevik, kendileri için kaldırımlara yapılan kılavuz yollardaki engellerden şikayet ederek, "Kimi zaman bu yollara araba çekiyorlar kimi zaman da karşımıza bir direk çıkıyor" dedi.
Samsun Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Eğitim ve Kültür Sekreteri Sedat Çetin, kendileri için kaldırımlara yapılan kılavuz yollarla alakalı yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Halk arasında sarı taş, kendi tabirleri ile de kılavuz yol alarak adlandırılan yolların eskiden hiç olmadığını ifade eden Sedat Çetin, “Keşke yapılırken bize sorulsaydı. Bu yoldan belirli bir mesafe yürüdükten sonra bir anda kılavuz yol bitiyor ve ne yapacağımızı şaşırıp, yürümekte zorluk çekiyoruz. Bu yollar bizim yön bulmamıza katkı sağlıyor. Tam anlamıyla bize uygun yapılmadığını düşünüyorum. Keşke bunu kullanacak kişilere yani bizlere sorsalardı ve ondan sonra yapsalardı” dedi.
Görme engelli vatandaşlar olarak birçok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Sedat Çevik, "Görme engelli vatandaşlar olarak değneğimizi kılavuz yola koyup, gidiş yönümüze göre sağdan ilerliyoruz. Değneğimizle kılavuz yolu takip ederken bir anda direğe çarpabiliyoruz. Bizler bu yollara bağımlıyız. Kılavuz yolların olmadığı yerde bize yardım edecek birilerini aramak zorunda kalıyoruz. Mesela bazı iş yerlerinin kaldırımlarında kılavuz yolumuz kesilebiliyor. Hiçbir iş yerine ayrıcalık uygulamadan bu kılavuz yolların bağlantılarının birbirleriyle birleştirilmesi lazım. Bu anlamda toplumu da duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çünkü kılavuz yolların üzerine araba çeken de oluyor, üzerinde yürüyen ya da bekleyen de. Biz görme engelliler için hayatı kolaylaştıran şeylere biraz saygı gösterilsin" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.