Hakkari İhd'den Çözüm Süreci Açıklaması

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, son günlerde yaşanan toplumsal olaylar ve ölümlerin çözüm sürecine zarar verdiğini belirterek, herkesin daha duyarlı olmasını istedi. İHD Hakkari Şubesi'ndeki basın...

07 Kasım 2014 Cuma 16:46
Hakkari İhd'den Çözüm Süreci Açıklaması






Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, son günlerde yaşanan toplumsal olaylar ve ölümlerin çözüm sürecine zarar verdiğini belirterek, herkesin daha duyarlı olmasını istedi.
İHD Hakkari Şubesi'ndeki basın açıklamasını İHD MYK üyesi Orhan Koparan yaptı. Son yaşanan toplumsal olaylar ve can kayıplarının çözüm süreci ve barış umutlarını yaraladığını belirten Koparan, Kobani olaylarıyla hükümetin dış politikasının iflas ettiğini ileri sürdü. Koparan şöyle dedi:
"Binlerce kilometre uzaklıktaki Uygur Türkleri için, Suriye Türkmenleri için Türkmen olmayan birçok ezilen halk için, Filistin halkı için sesini yükselten hükümetin, mevzu Kürtler olunca sessiz kalması, Türkiyeli Kürtlerde ciddi bir kırılma yaratmıştır. Kürtlerin soydaşları Rojava’da öldürülürken, tecavüze uğrarken, yerinden yurdundan olurken, buna sessiz kalacaksınız ve hatta onları terörist göreceksiniz. Bu politikanın kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır."
'ŞİDDET EYLEMİNE KARŞIYIZ'

İHD'nin okulların yakılması ve şiddet eylemlerine karşı olduğunu belirten Koparan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tür eylemlerden vazgeçilmesini talep ediyoruz. HDP’nin eylem çağrısı ne kadar hesaplanmamış ve bedelleri ağır olmuşsa, 'Kobani düştü düşecek, Kobani ile Hakkari’nin ne alakası var' diyen Sayın Cumhurbaşkanı'nın kullandığı dil de o kadar ayrıştırıcı bir dildir. Hakkari'de 90'lı yılları aratmayan her cadde başında zırhlı araçların bekletilmesi, olağanüstü hal dönemlerini bize tekrar yaşatma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Hükümetin çıkaracağı yeni yasalarla polise vereceği yetki, çözüm sürecine zarar verecektir. Gelinen süreçte PKK da, hükümet de bir adım geri atarak, diyalog kanallarını açık tutarak bu süreçte kaybettikleri karşılıklı güveni tekrar tesis etmeli ve süreci yürütebilir kılmalıdırlar. Kars'ta 3 PKK'lının herhangi bir eylem yapmadıkları ve çatışmasızlık halinde olduğu halde öldürülmesi ne kadar yanlış ise, sokak ortasında sivil giyimli askerlere kurşun sıkarak misilleme yapmak da o kadar yanlıştır. Herkesi bir kez daha sürecin hassasiyetini göz önünde bulundurarak sorumlu olmaya davet ediyoruz."

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.