Hatay Valisi Topaca: Türkiye'nin mülteci sorunu var

SURİYE'den yoğun göç alan sınır ili Hatay'ın Valisi Ercan Topaca Türkiye'nin zaman zaman ortaya çıkan mülteci sorunu olduğunu belirterek yerel yönetimlerde kamu kaynaklarının kullanımı, sorumluluk ve yetkilerin artmasının da...

19 Nisan 2015 Pazar 10:58
Hatay Valisi Topaca: Türkiye'nin mülteci sorunu var






SURİYE'den yoğun göç alan sınır ili Hatay'ın Valisi Ercan Topaca Türkiye'nin zaman zaman ortaya çıkan mülteci sorunu olduğunu belirterek yerel yönetimlerde kamu kaynaklarının kullanımı, sorumluluk ve yetkilerin artmasının da bu göç olgusu ile kamu yönetiminde bir değişime neden olduğunu söyledi.
Valilik ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) işbirliğinde düzenlenen 'Uluslararası Göç ve Mülteci Uyumu Sorununda Kamu Yönetiminin Rolü' konulu panelde, sorunun bölgeye yansımaları konuşuldu. Vali Topaca, Türkiye'nin mülteci sorunu yaşadığını ve bu konunun belli aralıklarla gündeme geldiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yakın tarihimizde belli dönemlerde göç hadiseleri yaşanmıştır. Göç hadiselerine baktığımız zaman gördüğümüz iki husus var: Birinci husus; siyasi nedenlerle, mecburen insanların yurdundan ayrılması, ikinci husus ise, insani gerekçelerle, insanların kendisine daha iyi şartlarda bir hayat kurma, refah düzeyini artırma gibi gerekçelerle yaptığı göçlerdir. Hepsinin ortak noktası; insanların kendi kültüründen, kentinden kopuyor olmasıdır. Kendi isteğimiz ile gittiğimiz zaman o duruma psikolojik olarak hazır gidiyoruz ama kendi isteğimiz dışında gittiğimiz zaman bu duruma hazır olmuyoruz. İnsanların yaşadığı travmayı hayal etmeye çalışın."
KÖY VE KENT NÜFUSLARI ORANI YER DEĞİŞTİRDİ
Vali Ercan Topaca, Türkiye'nin son 70 yılda köyden kente doğru iç göç görülen bir ülke olduğunu vurgularken, şöyle dedi:
"1935 yılında nüfus sayımında, ülkemizin nüfusunun yüzde 75'i köylerde yüzde 25'i ise kentlerdedir. 2010 yılının rakamlarına göre ise yüzde 84'ü kentlerde yüzde 16'sı köylerde yaşayan bir nüfusumuz var. Toplumdaki değişimi, hareketi bu rakamlardan da görebiliriz. Şehirlerimizin nüfuslarının hızla artması ve kent sorunlarının kamu yönetiminin en önemli sorunu haline gelmesinin temel sebebi; yaşadığımız bu iç göçtür. Son dönemde yerel yönetimlerin ön plana çıkması, belediye başkanlarının toplumda tanınırlığının artması, bucak yönetimlerinin yavaş yavaş kalkması kamu yönetimindeki bu harekete bağlı olarak meydana gelen değişimi göstermesi açısından önemlidir. Yerel yönetimlerin kamu yönetiminde kullandığı kaynakların, sorumlulukların ve yetkilerin artması da bu göç olgusu ile ortaya çıkan bir ihtiyaç olarak, kamu yönetiminde bir değişime neden olmuştur."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.