Havza'da termal kaplıca şifa kaynağı

Abdurrahman ALTUN/HAVZA(Samsun),() - SAMSUN'un Havza İlçesi'nde 544 metre derinlikten çıkan 54 derece sıcaklıktaki termal su şifa dağıtıyor. Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, termal suyun binlerce yıldır Havza ve bölgesi için şifa kaynağı...

02 Temmuz 2015 Perşembe 11:05
Havza'da termal kaplıca şifa kaynağı






Abdurrahman ALTUN/HAVZA(Samsun),() - SAMSUN'un Havza İlçesi'nde 544 metre derinlikten çıkan 54 derece sıcaklıktaki termal su şifa dağıtıyor. Havza Kaymakamı Alper Tanrısever, termal suyun binlerce yıldır Havza ve bölgesi için şifa kaynağı olduğunu belirterek, "Özellikle romatizmal hastalıklar, siyatik, bel ve boyun fıtığı, ortopedik hastalıklar kırık sonrası kireçlenmeler ve ameliyat sonrası eklem yapışıkları ile nörolojik hastalıklar kas kasılması ve her türlü sinir sıkışması ile felçli hastaların tedavisinde kullanılan kaplıca suyu tam bir şifa kaynağı" dedi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra 1924 yılında Samsun'un Havza İlçesi'ne ikinci gelişinde, "Eğer Havza'nın nafi ve şifalı kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı emin olunuz ki inkılap için çalışamayacaktım" sözleriyle anlattığı 'Havza Kaplıcaları' şifa kaynağı oldu. Ramazan ayı nedeniyle yüzde 30 doluluk oranına sahip Havza Kaplıcaları'nın yaz aylarında yüzde 90 doluluk oranına sahip olduğunu belirten Kaymakam Alper Tanrısever, "Binlerce yıldır Havza ve çevresindeki insanlarımıza şifa kaynağı olan kaplıca suyunun terkibinde, çelik, karbonat, arsenik, ve radyoaktivite mineraller bulunmakta olup sıcaklığı 54 derecedir. Romatizmal hastalıklar, siyatik, bel ve boyun fıtığı, ortopedik hastalıklar, kırık sonrası kireçlenmeler ve ameliyat sonrası sekeler eklem yapışıkları ile nörolojik hastalıklar kas kasılması, ve her türlü sinir sıkışması ile felçli hastaların tedavisinde kullanılan kaplıca suyu tam bir şifa kaynağı olup, özellikle Karadeniz kıyılarından ziyaretçileri daha yoğun bir şekilde bu sudan istifade etmektedir. Havzanın sıcakkanlı, güleç yüzlü insanlarının içerisinde hizmet dağıtığı bu kaplıcalarında bin bir türlü hastalığa şifa bulunabilmektedir. Havza kaplıcalarında şifa bulmak, sıcakkanlı insanlarımızı görmek, güler yüzlü insanlarımız görmek isterseniz sizleri Havza kaplıcalarımıza bekliyoruz" dedi.
Kaymakam Tanrısever, " Saniyede 20 litre sıcak su çıkarılan kuyulardan ilçedeki işletmelere şifalı su dağıtılırken, ilçeye iki ayrı kuyudan su verilmektedir" diye konuştu.


FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.