Hayatları pahasına çadırlara 'Kancalı kaçak hat' çekiyorlar

Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı çadır alanlarda, elektrik tellerinden hat çekilerek kaçak elektrik kullanılıyor. İlçeye bağlı Akarsu Mahallesi'nde bulunan çadır alanlardaki...

23 Ağustos 2015 Pazar 12:21
Hayatları pahasına çadırlara 'Kancalı kaçak hat' çekiyorlar






Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı çadır alanlarda, elektrik tellerinden hat çekilerek kaçak elektrik kullanılıyor. İlçeye bağlı Akarsu Mahallesi'nde bulunan çadır alanlardaki Suriyeli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen tarım işçileri, ana elektrik tellerine kancalı tel atıp kaçak elektrik çekiyor.
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen Akarsu Köyü'nde tarım işçisi olarak çalışan aileler, elektrik ihtiyaçlarını akıllara durgunluk veren bir yöntemle bedavaya getiriyor. Metrelerce yükseklikteki elektrik iletim hattına ait direğe merdivenle çıkan işçiler, elektrik tellerine kancalı tel atıp yaşadıkları çadırlara kablolar yardımıyla elektrik çekiyor. Bu yöntemle çadırda ve evlerde yaşayan yaklaşık 50 aile elektrik ihtiyacını karşılarken, vatandaşlar ile kamu kurum ve kuruluşları da kayıp kaçak elektrik bedeli ödemek zorunda kalıyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Tarsus'a sığınan Suriyeli mülteciler de kaçak elektrik kullananlar arasında bulunurken, akıl almaz yöntemle alınan kaçak elektirk tehlike saçıyor.
Ana elektrik teline attıkları kancalı tel ile sağlanan kaçak elektrik aktarımının çevresinde herhangi bir önlem alınmazken, çok sayıdaki çocuk kaçak hattın çevresinde oynayarak hayati tehlike yaşıyor.
Öte yandan çoğu naylon ile kaplanmış çadırlarda zaman zaman çıkan yangınlar da ölümle sonuçlanıyor. İş buldukları takdirde günlük 30 ile 40 lira arasında ücretlere çalışan tarım işçileri ise, kaçak elektriğin tehlike saçmasına rağmen maddi sıkıntı yaşadıkları için kullanmak zorunda olduklarını söyledi.
Bu duruma tepki gösteren mahalle sakinleri, Toroslar Elektrik Parekende Satış A.Ş.'ye şikayette bulunarak kaçak elektrik tüketiminin önlenmesini istedi. İşçilerin daha önce ortak bir sayaçtan elektrik aldıklarını ve bir süre sonra faturalarını ödemedikleri için elektriklerinin kesildiğini kaydeden mahalleli, işçilerin kaçak elektrik kullanarak dürüst aboneleri zor durumda bıraktığını söyleyerek tepki gösterdi. Vatandaşla beraber devletin kurumları da kayıp kaçak bedeli ödüyor. Yıllık tüketimi yaklaşık 26 milyon kilovat saat olan Karayolları 5'inci Bölge Müdürlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından düzenlenen tarifelere göre kilovat saat başına 3 kuruş kayıp kaçak bedeli ödüyor. Kayıp kaçak bedeli olarak yılda 780 bin TL ödeyen Karayolları, aylık 2 milyon 170 bin kilovat saat tüketim de ise 65 bin 100 lira ödeme yapıyor.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.