Hayvanlara Çipli Kimlik Kartı

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün uygulaması kapsamında sokak hayvanları ve sahipli hayvanlar çip uygulamasıyla izlenecek. Sistem sayesinde...

27 Kasım 2014 Perşembe 18:39
Hayvanlara Çipli Kimlik Kartı






Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün uygulaması kapsamında sokak hayvanları ve sahipli hayvanlar çip uygulamasıyla izlenecek. Sistem sayesinde sokak hayvanlarının kontrolden geçip geçmediği öğrenilebilecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, kurum binasında uygulama hakkında bilgi verdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından alınan 10 bin mikroçip ve 10 bin kulak küpesi çipinin İzmir, Aydın ve Muğla'da dağıtılmaya başlandığını belirten Bayrak, bu sistemle sahipli ve sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması ve aşılanması için sistem oluşturulduğunu açıkladı. Bayrak; İzmir'de 5 bin 600, Aydın'da 1200, Muğla'da 2 bin ve Manisa'da 1200 mikroçipin dağıtımına başlandığını duyurdu. Ayrıca bu dört kente 8 mikroçip okuyucusu ile 8 pens verildiği kaydedildi. 1200 çipin olduğu Manisa'da yaklaşık 4 bin 500 sokak hayvanın bulunduğunu belirten Bayrak, ilerleyen zamanla birlikte çip takılmayan diğer hayvanların da uygulamaya dahil edileceğini söyledi. Bayrak, pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçipin derisinin altına takılacağını ve yüzeyde gözükmeyeceğini vurguladı.
SOKAĞA HAYVAN BIRAKMAYA 454 LİRA CEZA

Hayvanların online takip edileceğini kaydeden Bayrak, "Mikroçip takılan hayvan nereye giderse gitsin kimlik numarasıyla tespit edilebilecek. Hayvanlar Yaban Hayatı Bilgi Sistemine kaydedilecek. İnternet üzerinden online takibi yapılabilecek. Artık sokak hayvanların da kimlik kartı olacak" diye konuştu. Sahiplenilmiş hayvanların tekrar sokağa bırakılmasına tepki gösteren Bayrak, "Sistem sayesinde sokak hayvanlarının kontrolden geçip geçmediğini anlamış olacağız. Yaz aylarında aileler çocukları için hayvan satın alıyor. Ama daha sonra da heves bitince sokağa terk ediliyor. Bunun kontrolünü de sağlamış olacağız. Hayvanları sahiplenip sonrasında sokağa bırakan kişilere 454 lira para cezası kesilecek" dedi.
Tüm hayvanları kayıt altına almayı hedeflediklerini dile getiren Bayrak, bundan sonraki süreçte sokak hayvanlarıyla ilgili daha kontrollü bir sistem oluşacağını söyledi. Bölge Müdürü Bayrak'ın açıklamalarının ardından Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, belediye veteriner hekimlerine mikroçip sistemi hakkında bilgilendirip dağıtım yaptı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.