'Her göğüs ağrısı kalp krizi değil'

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldızeli, akciğer tansiyonu olarak bilinen "pulmoner hipertansiyonun" geliştiği hastalarda, göğüs ağrısı şikayeti görüldüğünü, bu durumun da kalp krizi ile karıştırıldığını söyledi.

02 Ekim 2017 Pazartesi 14:48
'Her göğüs ağrısı kalp krizi değil'






İSTANBUL(AA) - Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akciğer Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağ kalpten akciğere temizlenmesi için kirli kanı götüren atardamarlardaki kan basıncının sürekli yüksek olması olarak tanımlanan ve ciddi, ilerleyen, hayatı tehdit eden bir hastalık olan pulmoner hipertansiyonun geliştiği hastalarda akciğerin ve sağ kalbin bozulduğunu belirtti.

Hastalığın 1 milyonda 6 kişide görüldüğünü ve direkt bir risk faktörünün olmadığını aktaran Yıldızeli, "Akciğer tansiyonunda bilinen, 'Bunu yaptın da bu oldu' diyebileceğimiz çok az şey var. Mesela bunlardan biri artık kullanılmıyor, zayıflama ilaçları... Zayıflamaya yol açan ilaçlar kullanan hastalarda bu sorun gelişebiliyor. Bunun dışında çoğu zaman ailesel öykü önemli. Amerika'da zayıflama ilaçları bir dönem çok tüketilmiş. Bu insanlarda daha sonra pulmoner hipertansiyon geliştiği görülmüş." diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldızeli, hastalığın çeşitli sorunlarla sıkça karıştırıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Akciğer tansiyonunun geliştiği hastalarda başlıca iki semptom görülmektedir. Hastanın ya göğüs ağrısı olur ya da nefes darlığı. Dolayısıyla hastalık en çok göğüs ağrısı varsa kalp krizi, nefes darlığı varsa KOAH ya da astım ile karıştırılıyor. O yüzden bu hastalık 'öksüz hastalık'tır. Son 20 yıldır dünyada bu hastalık üzerinde çalışılır hale gelindi. Şu an 10 yıl öncesine göre bu hastalıkla ilgili daha çok bilgimiz var. Siz göğüs ağrısıyla doktora gittiğinizde, kalp krizi mi geçiriyorsunuz diye bakar. Çünkü sizi o an öldürebilecek bir hastalıktır. Bakarlar kalp krizi değilse 'Göğüs hastalıklarına git.' derler. Göğüs hastalıkları ekibi de sizin akciğerlerinizi dinler, mesela 'Sigara içiyorum.' derseniz 'KOAH' derler. Genç hastaysanız 20-25 yaşlarında, 'Astımınız olabilir.' derler."

"Akciğer tansiyonunun ameliyatla düzeltilebilen tek türü KTEPH" 

Yıldızeli, bu bilgiler eşiğinde, hastalığın kendi içinde birkaç bölümde ele alındığını belirterek, hastaların yüzde 5 kadarında görülen Kronik Tromboembolik Pulmoner Hipertansiyonun (KTEPH), pulmoner hipertansiyonun ameliyat edilebilen tek türü olduğunu kaydetti.

KTEPH hastasının pulmoner endarterektomi ameliyatı olduğunda, pulmoner arter hipertansiyondan kurtulduğunu dile getiren Yıldızeli, bu hastaların çoğunda pulmoner emboli öyküsünün olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Yıldızeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin nüfusunu göz önüne aldığımızda senede bin civarında KTEPH hastası olması gerekiyor. Pulmoner emboli akciğer damarları içinde zamanla organize olarak yer kaplamaya başlıyor ve damarların tıkanmasına neden oluyor. Bunun sonucunda hastalarda ciddi nefes darlığı, göğüs ağrısı şikayetleri oluşuyor. Bu tip hastaların vakit kaybedilmeden uzman bir merkez tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.