'hes'leri Durdurun' Çağrisi

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de düzenlenen konferansta konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, hidroelektrik santral yapımlarının çevre katliamına dönüştüğünü öne sürdü. Yeşil, "Hükümet...

25 Ekim 2014 Cumartesi 14:32
'hes'leri Durdurun' Çağrisi






Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de düzenlenen konferansta konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, hidroelektrik santral yapımlarının çevre katliamına dönüştüğünü öne sürdü. Yeşil, "Hükümet her derenin üstüne santral yapmak istiyor. Oysa doğayı tahrip eden bu HES'ler durdurulmalıdır" dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Denizli İl Koordinasyon Kurulu tarafından TMMOB Haftası etkinlikleri kapsamında 'Türkiye'nin Enerji Politikaları' isimli söyleşi düzenlendi. TMMOB Konferans Salonu'ndaki söyleşiye Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil ve EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya katıldı. Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, Türkiye'nin elektrik üretiminde kullandığı kaynakların yarıdan fazlasının ithal olduğunu belirterek, hidroelektrik santraller ile elektrik üretiminde gelinen noktanın istenen durumdan tamamen farklı bir alana kaydığını iddia etti. Türkiye'de ihtiyaç olmamasına karşın 1 yerine 3 nükleer santral planlandığını ifade eden Yeşil bu santrallerin yapılamayacağını, yapılsa bile çalıştırılamayacağını savundu. Türkiye'nin hidroelektrik santralleri konusunda özeleştiri yapması gerektiğini söyleyen Yeşil, şöyle dedi:
"Mevcut hükümet her derenin üstüne santral yapmak istiyor. Oysa doğayı tahrip eden bu HES'ler durdurulmalıdır. Bizler bu konuda bir özeleştiri yapmalıyız. Yerli kaynaklarla akarsu potansiyelimizin değerlendirilmesini her zaman savunduk. Ama işin buralara geleceğini tahmin edemedik. Her akarsu üzerine HES kurulacağını öngöremedik. Bugün gelinen nokta ise tam bir çevre felaketine dönüşmüş durumda. Geçmişte HES'ler için düşündüklerimiz yarın güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde başımıza gelebilir. Bu nedenle temiz ve çevre dostu olarak nitelediğimiz bu kaynakların kullanımında da aynı sorunları yaşayabileceğimizi öngörmemiz gerekli."
Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya ise elektrik enerjisi üretiminde Türkiye'nin yüzde 60 oranında dışa bağımlı olduğunu öne sürerek, "Olası bir Rusya-Ukrayna krizi ya da İran ile yaşanabilecek bir sıkıntı ülkemizin elektrik üretimini ciddi bir şekilde tehlikeye sokabilir. Enerji üretimi kaynakları geliştirilerek ve çeşitlendirilerek dışa bağımlı olmaktan kurtulmalıyız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.