Huzurevi sakinleri 'bocce' ile zinde kalıyor

Uşak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan yaşlılar, oluşturulan alanda her gün düzenli bocce oynayarak hem spor yapıyor hem de eğleniyor.

13 Şubat 2018 Salı 14:28
Huzurevi sakinleri 'bocce' ile zinde kalıyor






UŞAK (AA) - Soner Kılınç - Uşak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan yaşlılar, bocce oynayarak hem spor yapıyor hem de eğleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü antrenörü Halime Usta, huzurevinde kalan yaşlıların sosyalleşmelerini ve spor yapmalarını sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, bunlardan en çok ilgiyi bocce oyununun çektiğini söyledi.

Huzurevi bahçesinde oluşturulan sahada yaşlıların gün boyu bocce oynadıklarını, oyuncuların dışında seyircilerin de oyunu izlerken keyifli dakikalar geçirdiklerini belirten Usta, boccenin ileri yaştaki kişilere çok uygun bir spor dalı olduğuna dikkati çekti.

Yaşlıların çoğunlukla bocce ile huzurevinde tanıştıklarını, oluşturulan takımların birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiklerini söyleyen Usta, oyun içinde takım ruhuyla hareket eden yaşlıların bir yandan sosyalleşirken diğer yandan zinde kaldıklarını ve eğlendiklerini belirtti.

Düzenledikleri sportif faaliyetlerde yaşlıların belirli kas gruplarını çalıştırarak daha sağlıklı olmalarını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Usta, "Gün boyu salonda oturan, televizyon seyreden yaşlıların daha mutsuz ve isteksiz olduklarını gözlemledik. Bu nedenle onlar için çeşitli sportif faaliyetler düzenledik. Bocce oyunu sırasında yaşlıların çok eğlendiklerini fark edince çok sayıda yaşlıyı bu oyuna yönlendirdik. Bir süre sonra fark ettik ki bocce oynayan yaşlılarımızın daha pozitif ve enerjik olduklarını, spor yaparak eğlendiklerini gördük." dedi.

"Erkekler daha çok ilgi gösteriyor"

Huzurevindeki erkeklerin bocceye daha fazla ilgi gösterdiklerini, oluşturdukları bocce takımının katıldığı turnuvalarda dereceler elde ettiğini ifade eden Usta, özellikle ılık ve güneşli günlerde çok sayıda kişinin bahçede bocce oynadığını kaydetti.

Kadınların da oyuna katılmaları için çabaladıklarını kaydeden Usta, önümüzdeki yıl huzurevinde kadın bocce takımı kurmayı istediklerini belirtti.

Huzurevi sakinlerinden 71 yaşındaki Kadir Karabacak, 8 aydır bocce oynadığını dile getirerek "Zihni ve vücudu çalıştıran bir oyun, her gün oynuyorum. Bocce sayesinde yeni arkadaşlıklar edindim. Huzurevinde vakit geçirmek zor oluyor, bocce oynayarak eğleniyoruz günlerimiz daha dolu dolu geçiyor." dedi.

Müsabakaların oldukça çekişmeli geçtiğini dile getiren 64 yaşındaki Selami Eraslan da bu sporla daha önce kaldığı Ankara'daki huzurevinde tanıştığını, Uşak'ta da oyuna devam ettiğini söyledi.

Eraslan, "Bir oyun 1 saat kadar sürüyor, takımlar halinde oynuyoruz. Her gün oynuyorum, çok keyif aldığım bir etkinlik. Birlikte oynadığımız arkadaşlarla gün boyu bir sonraki maçı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Uşak Huzurevi Bocce Takımı Kaptanı Fehmi Toma da kendilerine bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkür ederek "Zihnimizi açan bir oyun, çok keyifli bir oyun, geçtiğimiz yıl takım olarak bölge birincisi olduk. Bu yıl Türkiye şampiyonu olmak istiyoruz." dedi.

Bocce

En eski spor dallarından birisi kabul edilen boccenin ilk kez Romalılar tarafından oynandığı biliniyor.

Oyun 26,5 metre boyunda 4,5 metre genişliğinde pürüzsüz zeminde iki ya da üçlü takımlar arasında oynanıyor.

Atılan demir topların hedef topa (pallinoya) yakın durmasının amaçlandığı oyunda rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan takım oyunu kazanıyor. Türkiye'de 1990'lı yıllarda oynanmaya başlayan oyun yaşlılar arasında ilgi görüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.