İbb Osmanlı Tarihini Oyun Kartları İle Öğretecek

İSTANBUL, () İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Osmanlı tarihini eğlenerek öğrenmek isteyenler için oyun kartları hazırladı.  Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları ismiyle hazırlanan 46 karttan oluşan oyunda, 36 padişah...

22 Ekim 2014 Çarşamba 10:47
İbb Osmanlı Tarihini Oyun Kartları İle Öğretecek






İSTANBUL, () İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Osmanlı tarihini eğlenerek öğrenmek isteyenler için oyun kartları hazırladı.  Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları ismiyle hazırlanan 46 karttan oluşan oyunda, 36 padişah hakkında toplamda 66 soru bulunuyor. Kartların ön yüzünde padişahın portresi, doğum ve ölüm tarihi, anne ve babasının adı, saltanat süresi, Osmanlı Devleti’nin hangi devrinde tahtta bulunduğu gibi bilgiler yer alıyor. İlgi duyan ve ezberlemek isteyenler için ise kısa ve öz bir kaynak niteliği taşıyor.
Kartların arka yüzünde ise padişaha dair sorular bulunuyor. Oyunda farklı puanlarda soruların bulunması, heyecanı ve rekabeti artırıyor. Kimi kartta 1’er puanlık 2 soru yer alıyor, kimilerinde 2’şer puanlık tek bir ‘şanslı soru’ bulunuyor. Ayrıca bir de ‘fırsat’ soruları var. Bu sorular ise 5 tam puanlık. Ayrıca sorular kolay, orta ve zor olarak karışık şekilde geliyor. Padişahların çok bilinen yönlerinin yanı sıra az bilinen özellikleri de sorularda yer alıyor. Şiir yazan, beste ve resim yapan padişahlardan tuttuğu takım için anıt diktiren sporsever padişahlara kadar pek çok ilginç bilgi bulunuyor.
İŞTE BU SORULARDAN BİRKAÇI:
Çocuklar taze süt içebilsin diye hastaneye ahır yapılmış
II. Abdülhamid kızını küçük yaşta kaybedince bir çocuk hastanesi yaptırmaya karar vermiş ve ülkenin ilk çocuk hastanesini yaptırmıştır. Daha sonra bu hastaneye kütüphane ve fotoğraf atölyesi eklenmiştir. Çocukların taze süt içmeleri için inek ahırı, jimnastik yapmaları için de ayrı bir bölüm yaptırmıştır.
Günümüzde hem çocukları hem de yetişkinleri iyileştiren hastanenin adı nedir?
(Bir ipucu: “Etfal” Arapçada “çocuklar” demektir.)
A)Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
B)Bakırköy Etfal Hastanesi

C) Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Hastanesi
Fanatik Padişahlar
I Murad’ın babası Çelebi Mehmed, orduda atlı birliklere çok önem vermiştir. Merzifon’da dinlenmeye çekildiği sırada bir atlı birlik kurmuştur. O sırada Amasya’nın idarecisi olan oğlu Şehzade Murad’da benzer bir bölüğü Amasya’da kurmuştur. İki takım arasında cirit, güreş, okçuluk gibi alanlarda çekişmeli yarışmalar yapılmıştır. Bu rekabet yıllarca devam etmiş padişahlarda yarışmaları heyecanla etmiştir. Tuttuğu takım için şiir yazan anıt diken padişahlar bile olmuştur.
Bu iki rakip takımın adı nedir?
A)Bamyacılar – Lahanacılar
B)Bamyaspor – Lahanaspor
C)Amasya Birliği – Merzifon Birliği

(FOTOĞRAFLI)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.