İstanbul’da 'Modern Suriye Okulu'

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, () - SURİYE’deki iç savaştan kaçarak İstanbul Avcılar’a yerleşen yaklaşık 15 bin Suriyelinin çocuklarına daha iyi eğitim verilebilmesi amacıyla 6 öğretmenin görev yaptığı okul açıldı. ‘Syrian...

08 Mart 2015 Pazar 09:43
İstanbul’da 'Modern Suriye Okulu'






İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, () - SURİYE’deki iç savaştan kaçarak İstanbul Avcılar’a yerleşen yaklaşık 15 bin Suriyelinin çocuklarına daha iyi eğitim verilebilmesi amacıyla 6 öğretmenin görev yaptığı okul açıldı. ‘Syrian Modern School’u (Modern Suriye Okulu) gezerek buradaki çalışmalarla ilgili bilgi alan Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.
İstanbul'da Avcılar’da sayıları giderek artan Suriyeli aileler, Türkçe bilmeyen çocuklarının ilçedeki okullarda zorlanmaları ve tam uyum sağlayamaması üzerine bir araya gelerek uzun süreden bu yana kullanılmayan 3 katlı binayı 3 bin liraya kiralayarak okul haline getirdi. Ülkelerinden göç ederek Avcılar'a yerleşen Suriyeli 6 öğretmen ile yaklaşık 500 lira aylık ücret karşılığında ders vermeleri için anlaşma sağlandı. muhabiri, ‘Syrian Modern School’ adı verilen resmi olmayan okula dönüştürülen binayı ve eğitimi görüntüledi.
‘Syrian Modern School’da, yerden tasarruf edebilmek için binadaki en küçük odayı bile sınıfa veya minikler için oyun alanına dönüştürdü. Anne veya babaları tarafından sabah erken saatlerden itibaren getirilen Suriyeli öğrencilerin sayısı giderek artarken, 5-12 yaşındaki 133 öğrenciye ulaşıldı. Velilerin katkıları ile okul ayakta tutulmaya çalışılırken, çocuklara sabah saatlerinde beslenme çantaları ile getirdikleri yiyecekler yemek saatinde veriliyor.
Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Suriyeli çocukların eğitildiği okuldaki çalışmalar hakkında sürekli bilgi alırken binayı gezerek buradaki eğitim çalışmasını inceledi. Çiçek verilerek karşılanan Engin, ana sınıfı başta olmak üzere, Türkçe ve Arapça matematik, fen bilimleri, bilgisayar eğitimleri verilen çocuklara verilen eğitimi yerinde gördü, çocukların eğitimine nasıl katkıda bulunabilecekleri hakkında bilgi aldı.

Okul yöneticileri ve öğretmenler Suriyeli çocukların Türkçeye uyum sağlayarak Türkçeyi daha iyi yazıp konuşabilmeleri için ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıf Türkçe kitaplarına gereksinim duyduklarını söyledi. Bunun yanı sıra 1 projeksiyon cihazı ve fen dersi için konuların daha iyi anlatılabileceği görsel malzeme veya maket desteği ile karşılaşan Milli Eğitim Müdürü Engin, bunları en kısa sürede sağlamaya çalışacaklarını söyledi. Engin, Suriyelilerin açtığı bu okuldaki çalışmalar ile ilgili sürekli bilgi aldığını, ülkelerinden kaçarak zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitimi, Türkiye ve İstanbul'a uyum sağlayabilmesi için yapılacak her türlü çabaya destek verdiklerini ve buna devam edeceklerini söyledi.
Sponsorların desteği ile zaman zaman bu çocukların tanıtım gezilerine götürülmelerini sağladıklarını anlatan Müdür Engin, şöyle dedi:
"Türkiye'ye ve ilçemize sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitime ihtiyaçları var. Burada 133 öğrencimize Suriyeli öğretmenler eşliğinde eğitim veriliyor. Bu anlamda Milli Eğitim’e ciddi bir katkı sağlanmış oluyor. Çünkü Milli Eğitim'e ait okullarımıza devam eden Suriyeli öğrenciler, Türkçeyi tam olarak bilmediklerinden yeterli eğitim alamıyor. Buradaki 133 Suriyeli çocuk, Suriyeli öğretmenlerin yanı sıra Türkçe ders veren öğretmen tarafından eğitiliyor. Avcılar'daki Suriyeli çocukların eğitimine katkı sağladıkları için onlara teşekkür ediyoruz. Suriyeli öğretmenlere ücretlerini kendileri veriyor. Bize herhangi bir yük olma durumları da yok. Gereken desteği sağlamaya devam edeceğiz."
Devam mecburiyeti olmayan ‘Syrian Modern School’da öğrenciler okuma yazmanın yanı sıra, fen ve sosyal bilimler, bilgisayar dersleri de görüyor. Öğrencilere şimdilik diploma ve herhangi bir belge verilmiyor.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.