'İzmir'in Çernobil'i' davasında savcı tüm sanıklara beraat istedi

İZMİR'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin açılan davaya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Savcı mütalaasında, tutuksuz yargılanan...

27 Nisan 2015 Pazartesi 19:26
'İzmir'in Çernobil'i' davasında savcı tüm sanıklara beraat istedi






İZMİR'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin açılan davaya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Savcı mütalaasında, tutuksuz yargılanan 6 sanığın beraatine karar verilmesini talep etti. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, mütalaa için süre istedi. Mahkeme karar için duruşmayı erteledi.
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 2008 yılında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, mahkeme fabrika sahibi Hasan Yavaş'ı 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararı bozarak, davanın, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde fabrika müdürü Yıldırım Mustafa Irvana'nın yargılandığı dava ile birleştirilmesini istedi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, nükleer atık barındıran Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasının 6 yöneticisi hakkında, 'Çevreyi kasten kirletmek' suçunu işledikleri iddiasıyla savcılığa şikayet dilekçesi verdi. Şikayet üzerine soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcı vekili Kadir Karaca, hazırladığı iddianame ile fabrikanın sahip ve yöneticileri Hasan Yavaş, Ayşegül Yavaş Budau, Aynur Ekener, Öznur Kolcuoğlu, Yıldırım Mustafa Irvana ve Şennur Yavaş hakkında 'çevreyi kasten kirletmek' suçundan 5'er yıldan az olmamak üzere hapis, bin gün karşılığı adli para cezası istemiyle dava açtı.
İddianamede 6 şüphelinin radyoaktif kirlilik depolanan Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin yönetim kurulu üyeleri ve sorumlu müdürü olduklarını, şirketin 1940 yıllardan bu yana hurda akü ve diğer malzemelerden kurşun elde ettiğini, 2010 yılında kapatıldığını belirtildi. Şirketin, 2003 yılında da İzmir Valiliği'nde alınan izinle, fabrika arazisi içinde atık depolama alanı kurulduğu vurgulandı.
3. Ağır Ceza Mahkemesi, iki dava dosyası ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin suç duyurusu üzerine açılan üçüncü davayı da birleştirdi. Üç ayrı dosyanın birleştirildiği davanın bugünkü yapılan son duruşmasına 'Toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme' suçundan 5 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, avukatları Selahattin Seymen, Refik Uzun, Ceyhun Yıldırım ile Ege Çevre Platformu adına avuktat Banu Cangı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu İl Başkanı Av Arif Ali Cangı, Av. Halil Dönmez ve Avukat Hatice Hande Atay katıldı.
Duruşma savcısı Zeynel Çiçek, mütalaada, suçun 2004 yılı olarak kabülünün gerektiği ve 2004 yılından sonra açık araziye atık atıldığına dair kesin delilin elde edilememesi ve sanıkların, üzerlerine atılı suçun sabit görülmediğinden tutuksuz yargılanan sanıklar için ayrı ayrı beraat kararı verilmesini istedi. Avukat Arif Ali Cangı, mütaalaya karşı diyecekleri için süre istedi. Mahkeme heyeti de karar için duruşmayı erteledi.
AVUKAT CANGI DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA YAPTI
Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, “Nükleer Santralların gündemde olduğu günümüzde, santral olmadan santral atıklarının yargılamasının yapıldığı bu dava son derece önemlidir. Verilecek karar, sadece davanın taraflarını değil herkesi yakından ilgilendirmektedir. Davanın tipik bir çevre ceza davası olması açısından da davanın sonucu çevre sağlığının ve canlı yaşamının korunması açısından son derece önemlidir. Buna karşın savcı tarafından zaman bakımından beraat mütalaasında bulunması kaygı vericidir. Bir dahaki celsede esas hakkındaki iddialarımızı ayrıntılı olarak mahkemeye sunacağız. Sayın Savcı, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanı sıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin başvurusu üzerine düzenlenen iddianame ile açılan ve bu dosya ile birleşen davadaki iddia ve deliller yok sayılmıştır. Savcının beraat mütalaasına karşın, ileri süreceğimiz deliller ve açıklamalardan sonra mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verileceğini bekliyoruz. Sanık müdafinin şahsım ve nükleer atıklar nedeniyle dava açılmasını sağlayan kurucusu olduğum Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'ni hedef alan küçük düşürücü sözlerini de kabul etmek mümkün değildir. Gerekli yasal haklarımı kullanacağım" dedi.
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.