Jawa Motorlara Hayat Veriyor

Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde aşçılık yapan 42 yaşındaki Erhan Aytekin, eski ve çalışmaz haldeki Jawa motorları tamir ederek meraklılarının kullanımına sunuyor. Çek Cumhuriyeti'nde 1929 ile 1979...

29 Ekim 2014 Çarşamba 11:57
Jawa Motorlara Hayat Veriyor






Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde aşçılık yapan 42 yaşındaki Erhan Aytekin, eski ve çalışmaz haldeki Jawa motorları tamir ederek meraklılarının kullanımına sunuyor.
Çek Cumhuriyeti'nde 1929 ile 1979 yılları arasında üretilen ve atıl durumdaki Jawa marka motorlar, Alanya'da yeniden hayat buluyor. Bir otelde aşçıbaşı olarak çalışan Jawa tutkunu Erhan Aytekin, çevre ilçe ve illerde bulduğu eski Jawa motorları Alanya'ya getirerek tamir ediyor. Tamir edilen motorları evinin önündeki bir depoda saklayan Aytekin, bazılarını maliyetine, bazılarını ise düşük kar karşılığı Jawa meraklılarına satıyor.
ONLARLA UĞRAŞMAK HAZ VERİYOR
Jawa tutkunu Erhan Aytekin, 12 yaşından bu yana motor tutkusu olduğunu, Jawa motorla ilk kez babasından gizlice alarak tanıştığını söyledi. İlk başlarda yaşı küçük olduğu için babasının motor kullanmasına izin vermediğini belirten Aytekin, "Birkaç kez gizlice alınca babam daha sonra sürmesini öğretmek zorunda kaldı. Küflü ve paslı motorları bulup, onlarla uğraşmak bana haz veriyor. Bulduğum motorları durumuna göre değişen fiyatlarla satın alıyorum. Çalışır duruma getirdikten sonra muayenesini yaptırıyorum. Hobim olduğu için kar amacı gütmeden cüzi fiyata satıyorum" dedi.

FİYATI 5 BİN TL'YE ÇIKABİLİYOR
Halk arasında 'Kara Jawa' olarak bilinen motorları Alanya'nın Konaklı Mahallesi'ndeki bir ustayla birlikte tamir ettiklerini kaydeden Aytekin, şöyle dedi:
"Ustanın işyerinde genellikle motoru onarıyoruz. Ben de kaporta ve elektrikle ilgili arızalarını gidermeye çalışıyorum. Baştan sonra revizyon ettirdiğimiz motorun maliyeti bazen 5 bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Elmalı'daki yazlığımda Jawa müzesi yapmak istiyorum. Bu motorlar Türkiye'de en çok Alanya'da yaygın. Özellikle 70'li modeller burada çok fazla bulunuyor. Sandığından çıkmamış sıfır Jawa motorlar olduğunu dahi biliyoruz. Elimde 1964'ten 1979'a kadar tüm modeller var."
Jawa, ilk olarak 1929 yılında Çek Cumhuriyeti'nde motosiklet üreticisi Jawa Farntisek Janecek'in Prag'da kurduğu fabrikada üretildi. Kara Jawalar uzun ve dağ yollarına dayanıklı olmasıyla biliniyor.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.