Kadifekale'de Antik Roma Tiyatrosuna İlk Kazma

Mustafa OĞUZ / İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırmaların ve üzerindeki binaların yıkılmasının ardından, Kadifekale'deki Antik Roma Tiyatrosu kazı alanına arkeolojik anlamda ilk kazma vuruldu....

22 Ekim 2014 Çarşamba 10:18
Kadifekale'de Antik Roma Tiyatrosuna İlk Kazma






Mustafa OĞUZ / İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırmaların ve üzerindeki binaların yıkılmasının ardından, Kadifekale'deki Antik Roma Tiyatrosu kazı alanına arkeolojik anlamda ilk kazma vuruldu. Kazı çalışmalarının başlaması heyecan yarattı.
Antik Smyrna Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından yürütülecek kazılarda, Antik Tiyatro'ya dair önemli bulguların gün yüzüne çıkarılması hedeflenirken, kamulaştırılıp yıkılan evlerin molozların altından ise tiyatronun sahne duvarı ve kulis kapısı daha önce ortaya çıkmıştı. Gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun ortaya çıkarılması için 12 bin 972 metrekarelik alan üzerindeki 164 adet parsel için kamulaştırma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 11.4 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedi.
ARKEOLOJİ VE TARİH PARKI
Proje kapsamında öncelikle, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro'nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi. 1/1000 ölçekli 'Kadifekale-Tiyatro ve çevresi koruma amaçlı imar planı'nda 2'inci derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş alanların 'Arkeoloji ve Tarih Parkı' olarak düzenleneceği bildirildi.

ROMA DÖNEMİ ESERİ
Kadifekale'deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 -1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter'ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı biliniyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu'nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp'ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi tiyatronun çağdaş koruma yöntemleriyle desteklenmiş onarım projeleriyle kamusal organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek bir etkinlik merkezi haline getirilmesini hedefliyor.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.